Astăzi de împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre Brâncuși și opera sa.
1. S-a născut în 1876 în Hobița, județul Gorj.
2. Și-a început ucenicia în Craiova.
3. A plecat din România pe jos până în Franța.
4. În apropiere de Lunéville l-a prins o ploaie stravănă, care era să-i aducă sfârșitul, însă a fost salvat de călugărițele de la o mănăstire din apropiere.
5. A expus pentru prima dată în 1906, la 30 de ani.
6. În 1914, Brâncuși deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii, unde creează mare vâlvă.
7. Nu i-au plăcut scena, gloria.
8. Când a transportat „Pasărea din Văzduh” din Paris în SUA, vameșii din America l-au obligat să plătească taxa pentru obiecte comerciale, deși nu trebuia. I-au inclus opera de artă la categoria „ustensile de bucătărie și instrumente muzicale”.
9. În urmă incidentului, a dat SUA în judecată și a câștigat procesul.
10. Muzeul Național de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou) are un număr important de lucrări ale lui Brâncuși.
11. Autoarea Moni Stănilă povestește cum Brâncuși era să moară înecat, însă s-a prins în ultimul moment de o bucată de lemn și s-a salvat. A păstrat „opera salvatoare” în atelierul său.
12. Brâncuși ar fi făcut Statului Român oferta de a-i lăsa moștenire mai multe lucrări și chiar atelierul său din Paris, dar ar fi fost refuzat pe motiv că era un reprezentant al burgheziei decadente. După refuz, în 1951 a cerut cetățenie franceză, a obținut-o un an mai târziu și, astfel, a lăsat totul Franței.
„«Mor neîmpăcat sufletește că nu pot să-mi dau sufletul în țara mea și voi putrezi în pământ străin, departe de ființa cea mai dragă, mama mea…» sunt cuvintele pe care Brâncuși le-a spus episcopului ortodox al Parisului – Teofil Ionescu – chiar pe 16 martie 1957, în ziua decesului.” – Sursa aici.
13. Una dintre cele mai cunoscute opere este „Coloana Infinitului”, care face parte din trilogia Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta sărutului și Masa tăcerii.
14. Coloana are o înălțime de 29,35 metri.
15. Comuniștii au încercat să dărâme Coloana pe motiv că „e lipsită de importanță” și pentru că aveau nevoie de fier.
16. Tănasie Lolescu și tractoristul Milotin „au legat lanţul tractorului de primul modul al Coloanei. A tras cu tractorul cu care veniseră, dar lanţul s-a rupt.” (historia.ro)
„Au legat din nou lanţul, dar de mai multe ori în jurul Coloanei, şi au tras din nou. Tractorul s-a ridicat pe două roţi, dar Coloana nu s-a clintit.” (historia.ro)
17. Se presupune că Brâncuși și Maria Tănase ar fi avut o relație. Ea avea 25 de ani, el 62.
18. A fost înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.
19. O copie a atelierului lui Brâncuși a fost construită în piața din fața Pompidou Centre și poate fi vizitată. Acolo sunt peste 130 de sculpturi și alte sute de obiecte de artă.
Alte surse: Moni Stănilă, „Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare”, Polirom, Iași, 2019
Text și fotografii de Ionuț Teoderașcu
- 19 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Brâncuși și opera sa - februarie 19, 2021
- 10 unități de cazare pe care le-am testat pe timp de pandemie - noiembrie 21, 2020
- Restaurant Bran Parc, experiențe culinare lângă Castelul Bran - octombrie 28, 2020
Leave A Comment