Te plimbi pe străzile unui oraș și nici nu știi ce povești de viață ascund, privești clădirile pline de istorie dar treci mai departe pentru că nu le știi. Ele nu îți șoptesc ce s-a întâmplat în interiorul lor acum zeci de ani.

După un tur ghidat de 4 ore alături de Lâlă Gabriel (City Tour Brăila), am găsit orașul Brăila mai surprinzător și frumos. Un tur de oraș care ne-a făcut să înțelegem că, în Brăila, străzile nu sunt doar străzi, iar clădirile nu sunt doar clădiri. Sunt străzi cu povești de viață care încă mai dăinuiesc și astăzi.

Inspirată fiind de acest tur prin oraș, m-am gândit să dau startul unei serii de povești pe care nu le știai despre acest oraș, pentru că eu la rândul meu nu aveam cunoștință de ele și mă gândesc că nu sunt singura.

Undeva prin anii 70 o femeie româncă a fost cel mai aproape de a descoperi un secret al omenirii. Născută la Brăila în 1897, dintr-o familie armeană cu o copilărie plină de provocări, la vârsta de 13 ani a rămas fără tată.

A oscilat între a deveni pilot de avion și medic și toate aspectele vieții au condus-o spre un domeniu care avea să devină dragostea cea dintâi: medicina. Inițial, mama ei s-a opus vehement acestei meserii considerând că este prea dur pentru o fată ca ea, moment în care Ana a făcut greva foamei pentru a înfrânge împotrivirea mamei. În timpul primului război mondial a îngrijit soldații răniți pe front în spitalele militare din Iași iar Bucureștiul a fost locul unde și-a desfășurat întreaga activitate.

Pe vremea când era sefa secției de fiziologie de la Institutul de Endocrinologie, a observat că injecțiile cu procaină au un efect miraculos în afecțiunile reumatice. În 1952 a preparat vitamina H3 care a devenit medicamentul minune Gerovital, împotriva îmbătrânirii.


Sursă: doctorulzilei.ro

A călătorit în peste 80 de țări și peste tot a fost privită ca femeia care aduce veșnicia sau savantul medicinei.  A fost respectată, iubită și apreciată peste tot în lume.

Oamenii spun că prin medicamentul pe care l-a creat și institutul pe care îl conducea a contribuit semnificativ la economia țării, vreme în care regimul Ceaușescu avea nevoie de așa ceva.

La intersecția a două străzi din Brăila, str. Aslan și str. Hepites o casă cu două plăcuțe ascunde trei povești. Pe o latură a casei se află placa dedicată lui Constantin Hepites, cel care a inventat primul manual de farmacie (farmacopeie) din Ţara Românească iar pe altă latură se află placa memorială dedicată Anei Aslan (1897 – 1988).

A treia poveste este legată de băiatul lui Constantin Hepites, Ștefan, care a fondat prima stație meteorologică din România în 1878, la Brăila ulterior institutul de la București. Astfel, într-o casă privată pe lângă care de multe ori poate se trece indiferent dăinuiesc trei povești de o însemnătate imensă atât pentru Brăila, România dar și întreaga lume.

Chiar dacă nu a fost căsătorită și nu a avut niciun copil, Ana Aslan rămâne una dintre personalitățile României care a lăsat în urmă moșteniri inestimabile și care a marcat cu precădere o epocă în istoria gerontologiei și geriatriei.

„Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești” Prof. Dr. Ana Aslan

O strădă, o poveste, un oraș care merită vizitat: Brăila.

În Brăila te poți caza la Bella Italia, Hotel Nemo sau Dorobanți apartments. O altă locație deosebită este Boutique Hotel Dutzu Residence. Depinde ce anume îți dorești un hostel, hotel de 4 stele sau un apartament doar al tău. Uită-te pe site-urile lor și vezi care te atrage cel mai mult.

Cu drag,

Cosmina din Zig Zag prin România

 

Echipa Zig Zag prin România