Nu a venit primăvara dacă pe rețelele de socializare nu apar fotografii cu grădina de lalele din fața Ateneului Român din București. Probabil, cel mai bun loc să testezi setările noului telefon care începe, pas cu pas, să devină mai practic decât un apart foto, mai ales atunci când călătorești foarte mult.

Așezat ca o mirifică operă de artă acest loc este un simbol al culturii române și unul dintre cele mai importante obiective turistice din capitală, construit în urmă cu peste 120 de ani.

Nu toți știu că Palatul Ateneului Român a fost construit cu bani dintr-o subscripție publică, în urma organizării unei loterii naţionale (500.000 de bilete în valoare de un leu). Apelul a fost adresat cetăţenilor sunând ca o chemare populară, printr-un slogan de-a dreptul simplu: “Daţi un leu pentru Ateneu!”. Ideea apelului s-a transformat într-o lecţie de unitate, de trezire a conştiinţei naţionale.

Proiectul a fost realizat de arhitectul francez Albert Galleron împreună cu renumiții arhitecți români Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu, Ion Gr. Cantacuzino. Stilul clădirii este neoclasic, dar în ea se regăsesc elementele eclectismului și ale arhitecturii franceze de sec XIX.

Inspirat din vechile temple grecești, interiorul cucerește de la primul pas unde la parter, vei vedea un hol din marmură impresionant, care înglobează 12 coloane ce susțin sala de concerte de la etaj. Scări monumentale în spirală de tip baroc din marmură de Carrara, desfășurate cu balcoane la etajul intermediar, fac legătură cu sala principală și sălile de repetiții, cabine pentru soliști și dirijori.

Fresca sălii de concerte are dimensiune de 75 de metri, se află pe peretele circular al sălii, unde sunt reprezentate 25 de episoade semnificative din istoria românilor, simbolizând „cartea deschisă a istoriei naţionale pentru cei care o privesc”.

Sala de concerte este cea mai mare și frumoasă pe care am văzut-o până acum. Construit sub forma vechilor amfiteatre greco-române, are aproape 1.000 de locuri și oferă o vizibilitate ideală din orice colț.

Vrem neapărat să ajungem la un concert, ca să putem să simțim și să trăim pe propria piele ceea ce înseamnă cu adevărat, Filarmonica George Enescu.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

P.S. Dacă sunteți în căutare de hotel în București, vă recomandăm partenerul nostru principal Monte Carlo Palace Room & Suites, care oferă o varietate de posibilități de cazare după toate gusturile: studio spațios și luminos, apartamente cu una sau două camere, camere single sau dublă. Toate cu facilități de 4 stele, mic-dejun, acces facil la obiective turistice, aeroport sau mall. Mai multe detalii pe site.

Echipa Zig Zag prin România