Povestea spune că în 1899, timpul distrusese Baia comunala precedentă așa încât oficialitățile din Satu Mare au hotărât construirea uneia noi.
Construcția a durat din 1900 până în 1901 după care, nouă clădire a început să ofere servicii în slujba comunității: baie cu aburi, băi cu vane și băi de tratament.
Baia comunală a funcționat până în 1933. Mai târziu, clădirea care deja era în curs de degradare a fost deschisă și închisă în rânduri repetate. După revoluție activitatea ei a încetat definitiv. Mai multe detalii despre istoricul și evoluția clădirii poți afla de aici.
Timpul nu a făcut decât să-i adâncească „rănile” transformând-o într-o ruină în 2007.
Oameni cu viziune colaborând…aceasta a fost soluția care a salvat Baia comunală de la distrugere.
Prin programul de vecinătate România-Ucraina, clădirea a fost restaurată. S-au accesat fonduri europene de peste 700 de mii de euro.
În toamna anului 2009, Baia comunala de odinioară a renăscut ca un Phoenix din propria cenușă. A devenit o clădire superbă… și în exterior și în interior.
Noua utilitate ?
Un adevărat complex de educație ecologică unde se țin cursuri pentru elevi dar și profesori, activități de cercetare științifică în laboratoare moderne sau conferințe ale specialiștilor. În plus, de aici se monitorizează și calitatea aerului din Satu Mare și o parte din Ucraina vecină.
[mashshare]
Baia comunala din Satu Mare strălucește din nou
De când am ajuns în Satu Mare, am descoperit că parcurile din oraș sunt excelente pentru alergat. Chiar și în perioada asta a iernii 🙂
Așa se face că puțin înainte de Crăciun am alergat în Grădina Romei, care încă nu cunoscuse asaltul frigului și zăpezii. Atunci am putut să admir mai pe îndelete Baia comunala. Preț de câteva minute, în liniștea unei dimineți senine am lăsat alergatul…Pur și simplu priveam clădirea cu a sa arhitectură interesantă. Citisem și auzisem ce se întâmplase cu ea. Asta mă făcea să mă bucur și mai mult.
Gânduri rapide îmi treceau prin minte cu alte locuri prin care am trecut…locuri în care unii oameni au luat lucruri abandonate, pe care alții le ignorau și le-au redat strălucirea…nu numai ca aspect ci mai ales ca utilitate.
Asa se întâmplă și cu Baia Comunala: dintr-o ruină a devenit un complex ecologic modern și o platformă în care mulți oameni pot activa.
Asta îmi arată încă odată că România are un potențial enorm, economic și turistic, care abia așteaptă să fie pus în valoare…de oameni care au curajul să vadă puțin în viitor și să facă ceva concret în sensul asta.
Am părăsit alergând Grădina Romei cu încă o lecție prețioasă la bord 🙂
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment