Intrarea în Paradis | Biserica Armeano-Catolică din Gheorgheni
Momentele „wow” din călătoria noastră ne învață lucruri noi și ne arată cărări frumoase spre locuri mai puțin cunoscute. Așa se umple bagajul cu o groază de cunoștinte frumoase.
Aflăm că prezența breslelor armenești în Gheorheni, face ca orașul să se dezvolte semnificativ din punct de vedere economic.
Armenii s-au stabilesc în număr mai mare în anul 1672. Localitatea fiind așezată într-un punct strategic, pe ruta comercială, care leagă Moldova cu Ardealul, se poate spune că acest aspect nu a fost întâmplător.
Înainte să fie construită Biserica Armeano-catolică „Nașterea Maicii Domnului” pe care o vedeţi astăzi în fotografiile noastre, se afla o capelă romano-catolică din lemn închiriată și cumpărată de armeni.
La iniţiativa preotul Simon Theodorovich o campanie de donație are loc cu scopul de a construi o biserică nouă care astăzi este cea mai veche din oraș. În 1733 s-au pus cărămizile primului zid al bisericii.
Imaginea ce mi s-a arătat, într-o zi de duminică, atunci când ușa de lemn din zidul fortificat s-a deschis a fost mirifică. Ca o intrare în Paradis.
Am văzut un cer de un albastru curat, zidurile din piatră ce protejează zilnic biserica ce cuminte în mijlocul grădinii, așteaptându-și vizitatorii.
Nava are un acoperiş în formă de cort și este legată la sanctuar cu absidă poligonală printr-un arc de triumf lat.
Biserica este înconjurată de un zid de incintă neregulat cu goluri de tragere, pe latura estică şi vestică având câte o construcţie mai mică, de tip bastion cu formă circulară spre exterior şi poligonală spre interior.
Interiorul acesteia are picturi cu scene patimile lui Hristos fresce neobaroce.
Elementele cele mai frumoase din interiorul bisericii sunt: amvonul baroc, altarul principal şi altarele laterale, şi pictura de altar înfăţişând pe sfântul Grigorie, pictată în Veneţia.
Este un monument istoric vechi și foarte important pentru comunitatea din Gheorgheni așa că te invit să o vizitezi daca ai drum prin Gheorgheni. Și dacă ai timp să poposești mai multe zile te invit și pe Dealul Ciobot la Capelele Sf. Ana de unde poți vedea o panoramă deosebită asupra orașului Gheorgheni. 🙂
Cu drag,
Cosmina din Zig Zag prin România
Pentru mai multe povești despre oameni și locuri din județul Harghita, și nu numai, te aștept pe blog și te învit să călătorești alături de noi urmărind pagina de facebook Zig Zag prin România.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment