Biserica Romano Catolică SM

Sunt mulți care-și perindă pașii prin centrul orașului și de multe ori trec pe lângă locuri și clădiri fără să știe ce mister sau povești se ascund în spatele lor. La fel e și cazul Bisericii Romano-Catolice.

Povestea ei începe o dată cu reconstruirea și extinderea bisericii parohiale, fiind necesară în 1804, datorită înființării noii episcopii de Satu Mare. Josef Bittheuser, arhitectul domeniilor familiei Károlyi a imortalizat acest stadiu al bisericii într-o schiță a planului și a fațadei principale a edificiului. Tot el a elaborat și un proiect cu propuneri de transformare, care însă nu s-a executat. A răsărit astfel o catedrală nouă în stil neoclasicist, înglobând și corul baroc, realizat în timpul episcopului János Hám. Lucrările au durat cam 7 ani, timp în care s-au pierdut multe dintre documentele care atestau edificarea ei.

De-a lungul secolului XX catedrala a fost renovată în repetate rânduri. Spațiul interior a fost reabilitat și repictat în 1904 cu ocazia centenarului înființării episcopiei de Satu Mare. A avut de suferit, mai ales în cel de-Al Doilea Război Mondial, avariile fiind reparate până în 1961. În spațiul interior al bisericii poți admira din plin picturile decorative și diferitele fresce cu reprezentări ale unor scene biblice. Pe partea superioară a corului, profesorului de desen sătmărean Károly Majoros, pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, a lăsat ca amintire o scenă cu Înălțarea Domnului și construcții cu marmură gri, tablourile acestora, reprezentându-l pe regele Sfântul Ștefan și Sfântul Ioan Evanghelistul. De altfel, și Gyula Tóth (1891-1970) a lăsat o amprentă a lucrărilor sale deasupra intrărilor în sacristii, respectiv cele din apropierea capelelor vestice.

Acum, această clădire monumentală din Piața Libertății își așteaptă cuminte credincioșii care vin să se roage sau turiștii să o viziteze.

[mashshare]

ZiggY

Am aflat impotanța spiritualității uitându-mă la Biserica Romano Catolică

Trăim într-o lume care de ceva timp pare să se concentreze mai mult pe partea superficială, pe lucruri materiale și câștig peste noapte. Dacă privim puțin la bazele societății noastre, vedem că sunt lucruri mai importante. Asta am învățat plimbându-mă prin Satul Mare.

Am ieșit să mă relaxez și să mă bucur de aerul de seară. Mergeam încet, eram atent la ce se întâmplă în jurul meu și gândeam. M-am oprit în față la Biserica Romano Catolică. Mă făcea să mă gândesc la Roma antică. Mă întrebam cum de în trecut se punea atât de mult accent pe partea spirituală și mai puțin pe cea superficială? Cei de atunci știau ceva ce noi nu știm?

Biserica Romano Catolică

Mă uitam în jur. Oamenii alergau dintr-o parte în alta, erau agitați, claxonau. Oare câți dintre ei se gândeau și la lucruri cu adevărat importante? Stăteam pur și simplu în față la Biserica Romano Catolică și analizam oamenii care treceau. Majoritatea păreau îngrijorați, supărați sau agitați. Mă bucuram când mai vedeam pe câte unul mergând relaxat și zâmbind.

Biserica Romano Catolică are o istorie întreagă în spate. La bazele construirii ei stau multe idei și principii. Cu siguranță nici unul dintre ele nu este superficial. Voi pe ce vă concentrați mai mult?

Echipa Zig Zag prin România