“…călătorul care vine în Zalău, vede pe versantul stâng al Văii Zalăului, pe partea superioară, un măreţ edificiu ce se înalţă ca o veşnică cetate spirituală: Așezământul Bisericesc Cultural-Spiritual “SFÂNTA VINERE”- părintele Ioan Ghiurco

    Urcând la nivelul cel mai înalt al dealului ne facem drum spre un lăcaş de cult deosebit. De dimensiuni imense, înconjurată de un gard din beton şi fier forjat,  pare a fi protejată precum o piesă la muzeu de o valoare inestimabilă.

     Cât de inspirat a fost aleasă locaţia pentru amplasarea acestui edificiu! Cu toată splendoarea sa, veghează deasupra oraşului… Pare absolut ieşită din comunul tradiţionalelor biserici româneşti.

Veşnică cetate spirituală: Biserica Sfânta Vineri din Zalău

          Catedrala depăşeşte oricare construcţie asemănătoare din zonă iar ca finisaj în exterior încă se mai lucrează. Dar acest aspect nu ne deranjează pentru că suntem uimiţi de ceea ce vedem în faţa ochilor.

            Catedrala are trei turle mici şi o cupolă imensă, Obeliscul Eroilor, primul element dominant al construcţiei care captează întreaga imagine. Fără îndoială, acest monument unic îţi fură privirea de la biserică pentru că iese în evidenţă prin înălţimea sa de 50 metri şi forma pe care o poţi admira în totalitate doar din faţă.

Veşnică cetate spirituală: Biserica Sfânta Vineri din Zalău

            Ne oprim să mai contemplăm acest monument amplasat la intrarea în biserică, ridicând ochii spre cer. Forma lui îţi oferă acel sentiment de îmbrăţişare divină ca de “Bun Venit în faţa Domnului”.

      Aici este acoperit şi protejat un clopot din bronz ce cântăreşte 3000 de kg. Sub acelaşi arc găsim un ceas. Asocierea fiecărei jumătăți de oră cu portretul unuia dintre cei 24 Apostoli și Sfinți imortalizați pe marginea cadranului face parte din arhitectura ceasului.

      Sub ceas, un tricolor pictat fluturând afișează mesajul primordial al obeliscului: Slavă eroilor români! Iar dedesubt o pictură impresionantă  în frescă, pe fond auriu, ne evocă hramul bisericii – Înălțarea Domnului, marea sărbătoare creștină care la noi se suprapune cu Ziua Eroilor.

 Amenajat pe mai multe niveluri, spatiul interior, permite participarea la slujbă a circa 5.000 de credinciosi.

Veşnică cetate spirituală: Biserica Sfânta Vineri din Zalău

            Policandrul, cu un diametru la baza de 4 metri, o inaltime de 7 metri şi o greutate de 1.789 kg, atârnat de cupola centrala, a fost turnat la Atena, şi, cu cele 360 de becuri, asigură iluminarea interiorului. Pictura interioară, remarcabilă, este opera maestrului Petru Botezatu, întors acasă după un lung periplu în afara ţării în anii comunismului.

Veşnică cetate spirituală: Biserica Sfânta Vineri din Zalău

 Partea de la demisol este rezervată spaţiilor muzeale, biserica deţinând un important tezaur constând în carte veche, icoane pe sticlă şi lemn, deosebite odoare.

Ce trebuie să mai ştii despre acest minunat lăcaş?

  • Construcţia bisericii a început pe data de 15 august 1990 iar prin eforturile părintelui ctitor Ioan Ghiurco, Catredrala a fost încununată cu rangul de ”Catedrală Episcopală a Sălajului”, titlu obţinut imediat după înființarea Episcopiei Sălajului, în anul 2008
  • Dimensiunile catedralei sunt la jumătate faţă de Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul considerată cea mai mare catedrală ortodoxă din lume.
  • Picturile sunt realizate de maestrul Petru Botezatu, un român ce se consideră ”călător şi cetăţean al lumii”, deoarece viața și destinul său s-au identificat în aceeaşi măsură cu România, Canada, Statele Unite, dar și cu alte țări.

În aşteptarea apusului, de la Releu, am suprins momentul când a fost iluminată la lăsarea serii:) Deosebită, aşa e?

Veşnică cetate spirituală: Biserica Sfânta Vineri din Zalău

Unde o găseşti ?

Pe strada Sfânta Vineri 8. Am localizat-o mai jos, special pentru tine. 🙂

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag,

Echipa Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România