Biserica de lemn din Budesti Josani

Pe Valea Cosaului, în localitatea Budesti Josani, Maramureșul îți dezvăluie încă o dată, partea sa spirituală și artistică, deghizată în bisericile tradiționale.

Lemnul de stejar bine prelucrat de meșteri s-a transformat în 1643, în biserica de lemn din Budesti. După atâta timp ea șade bine pe o colină în centrul satului.
Când treci prin localitate, mai ales dacă ai văzut și alte biserici de lemn precum cea din Bârsana sau cea din Breb, te gândești: „Biserica asta de lemn din Budesti e la fel ca toate celelalte din Maramureș…”
Dacă te apropii însă găsești că este diferită de celelalte prin turnul înalt, încojurat de 4 turnulețe mai mici. Privite mai de departe cele 5 turnuri seamănă cu o fortificație de unde poți supraveghea toată zona.

[mashshare]

ZiggY

Legendă și artă în Biserica de lemn din Budesti Josani

Biserica de lemn pe care am fotografiat-o în Budesti are in interior lucruri care o fac unică în rândul suratelor ei maramureșene.
De exemplu, aici se păstrează o camașă de zale și un coif despre care se crede că ar fi aparținut haiducului Pintea Viteazul. După luptele purtate se spune că acesta le-ar fi donat lăcașului.
Un manuscris din 1684, cărți de cult și icoane vechi pictate pe sticlă îmbogățesc interiorul bisericii de lemn din Budesti.

Nu era nimeni prin preajmă cu care să vorbesc când am ajuns acolo. În schimb, liniștea dinăuntru te suprindea. Te făcea ca preț de câteva momente să lași totul și să stai cu ochii închiși, fără gânduri sau așteptări.

Acesta este farmecul bisericilor maramureșene de lemn, inclusiv cea din Budesti Josani.

Sunt oaze de liniște care îți dau o altă perspectivă asupra lumii.

Echipa Zig Zag prin România