Știi ce semnifică denumirea de ROMÂNIA?…

Credincioșii o mai numesc „Grădina Maicii Domnului”. De curând, însă, am aflat de un mic joc de cuvinte care aduce România într-o nouă lumină: OM ÂN RAI!

Nu e de mirare că suntem un popor spiritual. Totul a pornit încă de la „botezul” țării! De atunci, a fost stabilit ca românul să fie atât spiritual, cât și plin de umor. În prezent, el poate oricând înălța spiritele în zilele de sărbătoare!…

zig zag prin romania la horezuCălătoria noastră continuă către Horezu, un spațiu recunoscut pentru cele două obiective înregistrate în patrimoniul cultural UNESCO: ceramica de Horezu și Mănăstirea Hurezi.

Știi de unde vine denumirea locului? Mi-am pus și eu întrebarea asta și am găsit răspunsul la un ghid turistic foarte pasionat de ceea ce face.

Înainte de a ne caza la Pensiunea Siva, unde era stabilit parteneriatul…Cum intrat în pensiune, am zărit vitrina din fața recepției. Aici erau doi îndrăgostiți. Îți poți da seama după sclipirea de pace și lumină că se iubesc nemăsurat... :) Awww... <3

>>> În vitrina de la recepție erau doi îndrăgostiți. Îți poți da seama după sclipirea de pace și lumină că se iubesc nemăsurat… 🙂 Awww… 🙂 >>>

…Marian face o primă oprire în comuna Costești, la Muzeul Trovanților. Era în drumul nostru. În plus, e un spațiu deschis în care poți intra oricând, fără bilet. Iar Marian deja știa aceste lucruri, fiindcă fusese să discute de cazare pentru echipă.

muzeul trovantilor

Ce am găsit aici? Niște zigzagări „clocind” ouă de trovanți! Se pare că băieților le-au plăcut atât de mult pietrele „extraterestre” că s-au și pus pe „creșterea” lor. 🙂 Slavă Domnului, au și crescut! 😀

"Haide, băieți, putem să o facem! Încă puțin..."

„Haide, băieți, putem să o facem! Încă puțin…”

Nu întâmplător îl aduc pe Dumnezeu în discuție, căci zona turistică Horezu este foarte cunoscută pentru „Sfânta Treime” a mănăstirilor: Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Arnota și Mănăstirea Bistrița. Le-am vizitat pe toate! Într-o singură zi! În această ordine! Pelerinaj în Zig Zag, prin Horezu. Așa s-ar părea…

Dar dincolo de aspectul religios, aceste mănăstiri sunt o amprentă a spiritului artistic și arhitectural horezean. Am stat, le-am analizat și am ajuns la concluzia că ar ajuta să structurez acest mic „pelerinaj” în două secțiuni: asemănări și deosebiri, pe care să le îmbin cu avantajele vizitării mănăstirilor.

  1. Asemănări:
  • Toate trei sunt construite cu elemente ale stilului brâncovenesc, specific zonei.
  • Pe toate trei, domnitorul Constantin Brâncoveanu și-a pus amprenta și a participat la ridicarea lor.
  • Toate se află într-un mic colț de rai, încojurat de natură și de peisajul pitoresc al Munților Căpățânii.
  1. Diferențe:
  • Mănăstirea Hurezi este cea mai importantă ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu și monument istoric inclus în patrimoniul UNESCO.

manastirea hurezi

  • Mai mult, se diferențiază prin magnificul albastru de Horezu, cu care este pictată cupola de la intrarea în biserică. Aceasta îți ia privirea și te face să te oprești pentru câteva secunde să o privești. Superb…

albastru de horezu man hurezi

  • Mănăstirea Arnota se află la 840 m altitudine. Dacă te oprești în urcarea ta, îți poți clăti ochii cu un peisaj pitoresc de vis.

peisaj man arnota

  • Mănăstirea Bistrița este construită în stil neogotic și pictată în stil realist.

man bistrita

  • Mai mult, în apropierea ei se află un punct de importanță turistică, anume, Peștera Liliecilor. Poți ajunge aici doar sub îndrumarea unei maici (a „maicii cu cheia”).

pestera liliecilor panou

  • Să-ți mai spunem că aici am văzut de aproape primul nostru huhurez? Probabil vâna lilieci ieșiți din hibernare…

liliac in pestera liliecilor

Deși au fost cam multe mănăstiri într-o zi și deodată (dar și o peșteră grozavă!), ele ne-au oferit prilejul către introspecție și liniște în gânduri. Eu chiar eram în pragul unei răceli și cu multe dileme legate de menirea mea. Iar excursia m-a ajutat să dau norii la o parte. În liniște, mulți oameni și-au găsit răspunsurile la întrebări care îi măcinau. Este acel sentiment pe care ți-l creează o biserică. Iar cel mai important rol aici, l-a jucat inefabila Mamă Natură, alături de care reconectarea cu sine este inevitabilă.

Și dacă tot vorbim de natură, ai auzit de Culele de la Măldărești? Ele sunt inundate în prospețimea verdelui și pădurici de brazi.

Iată, cum se arată, printre crengile de brad, Cula Greceanu...

Iată, cum se arată, printre crengile de brad, Cula Greceanu…

Am ajuns acolo și am cunoscut un mare pasionat de turism, pe Mihaela Frumușelu. Turul alături de ea a prins culoare și sens.

Prima dată am vizitat Cula Greceanu.

– Termenul de „culă” provine din turcescul „kule” și înseamnă turn, ne împărtășește Mihaela. În Complexul Muzeal Măldărești există 2 cule: Greceanu și Duca, ambele construite în stil brâncovenesc.

– Observ că în jurul culelor există un spațiu verde superb. Așa era și pe vremuri? întreb eu.

Priveliște de la una dintre ferestrele culei Greceanu...

Priveliște de la una dintre ferestrele culei Greceanu…

– O, desigur. Ba chiar pădurea din jur avea o întindere mult mai mare decât acum. În principiu, culele erau locuințele boierilor, construite cu scop de refugiu, de veghe sau de locuință permanentă. Cula Greceanu a jucat rol de apărare împotriva invaziilor de la Vidin și Ada-Kaleh, în timp ce Cula Memorială I.G. Duca a fost folosită drept casă de vacanță. O să ajungem și la ea după ce vizităm și Cula Duca

Peisaj "cool" cu Cula Duca în centru. ;)

Peisaj „cool” cu Cula Duca în centru. 😉

– Interesant…

Informația era concisă și atractivă. Iar felul în care ne-o prezenta Mihaela, părea a deveni cel mai de preț lucru ce trebuie știut.

– În prezent, cula Greceanu este obiect de studiu pentru studenții de la facultatea de arheologie datorită aspectelor unice de construcție. Mai mult, este pusă în licitație la un preț de 400.000 de euro.

– O cumpăr eu! spune ironic cineva din grupul de turiști, care ne-au însoțit în turul nostru.

După explicațiile Mihaelei, am dat cu toții o tură prin culă. Cool fel de-a spune, așa-i? 🙂

După ce ieșim din nou sub soare și facem o poză de grup…

Ștefăniță promovează împământarea (a mers desculț prin iarbă). Este foarte sănătoasă pentru eliberarea de blocaje emoționale. ;)

Ștefăniță promovează împământarea (a mers desculț prin iarbă). Este foarte sănătoasă pentru eliberarea de blocaje emoționale. 😉

…merg către Mihaela cu o curiozitate:

– De la ce vine Horezu? De ce i se spune așa?

– Numele de Horezu vine de la pasărea huhurez, care se găsește prin zonele acestea, îmi răspunde.

– Aha… Deci de aici… Coolă treabă!

Încununarea vizitei la cule alături de Mihaela Frumușelu, minunatul nostru ghid.

Încununarea vizitei la cule alături de Mihaela Frumușelu, minunatul nostru ghid.

Merită din plin să vizitezi ambele cule și casa memorială Duca pentru elementele deosebite dinăuntru. Nu vei mai vedea asemenea obiecte de decor ca aici, iar poveștile pe care ele le șoptesc sunt umbre ale nemuririi. Depășește și tu limitele timpului alături de ele! 🙂

Masă decorativă cu simbolul Florii Vieții în centru, simbol al perfecțiunii și nemuririi.

Masă decorativă cu simbolul Florii Vieții în centru, simbol al perfecțiunii și nemuririi.

***

Acest fragment face parte din cartea Zig Zag prin Vâlcea – Locuri de poveste, pe care o vom lansa oficial pe 27 aprilie, la evenimentul Zig Zag prin Vâlcea.

Participarea ta alături de comunitatea din județul Vâlcea va însemna un pas înainte în evoluția turismului românesc. Te așteptăm cu drag și entuziasm! 🙂 😀

 

Laura și Echipa Zig Zag! 😀

Încununarea vizitei la cule alături de Mihaela Frumușelu, minunatul nostru ghid.

 

 

 

 

 

p.s.: Ai aflat cum te poți distra în Ocnele Mari? 😀 Ai ce vizita acolo… Parcurge Capitolul I – Zig Zag prin Ocnele Mari AICI și vei înțelege la ce mă refer… 🙂

 

Echipa Zig Zag prin România