Călătoria cu maşina şi kilometrii pe care îi facem zilnic ne-au devenit cei mai buni prieteni. Cât timp stăm într-un judeţ obişnuim să ne îndepărtăm mereu de hotel pe o rază de peste 60 km. Deal, câmpie, munte sau lac toate sunt ale noastre, zi şi noapte.

Însă, astăzi am pornit într-o plimbare la doar 15 km de oraşul Năsăud dar care ne-a propulsat pe vremea când trăia un mare poet român. Mai exact, în comuna Coşbuc, nume luat după locul în care s-a născut marele nostru poet George Cosbuc.

Casa memorială George Coşbuc

Odată ajunşi în faţa casei începem să ne dăm cu presupusul, cam care ar fi intrarea, pentru că la uşa principală nu răspundea nimeni când am bătut noi. Am făcut ocolul casei şi am tras nerăbdători de toate uşile pentru a putem pătrunde înăuntru, râzând unii de alţii.

Îmi trecea prin cap că dacă s-ar fi uitat George Coşbuc la noi atunci, ar fi zâmbit simpatic de la fereastră.

Nici bine nu încheiem ocolul casei şi ne întâmpină ghidul muzeului, domnul Vasile Sandu, aproape de uşa la care bătusem prima dată. A râs probabil un pic de noi, văzându-ne aşa nerăbdători şi ca să ne facă să zâmbim ne spune:

Vă aduceţi aminte cum spunea George Coşbuc: Mama-i dusă-n sat cu doru, Azi e singur puişorul, Şi-am închis uşa la tindă cu zăvorul.”  🙂 Bine aţi venit, dragilor!

Intrăm în casa constuită în anul 1830 de către Anton Coşbuc, bunicul poetului, locul în care a crescut George Coşbuc. Este formată din 5 camere şi o tindă. Prezenţa obiectelor ce aparţineau familiei Coşbuc readuc la viaţă atmosfera copilăriei poetului.

Piese de mobilier, cărţile din biblioteca personală, tablouri de familie şi obiecte decorative îi dau muzeului un aer patriarhal căci el provenea dintr-o familie în care atât tatăl cât şi bunicii lui erau preoţi.

Domnul Vasile Sandu redă fraze pe care le spunea George Coşbuc şi dacă închizi ochii ai senzaţia că e chiar poetul cel care le rosteşte.

 “Atâta era tata de pretenţios, atât de mult ţinea la mobilierul din casă căci rareori spunea: Haideţi şi ocupaţi loc la masă. Oamenii care vin în vizită la muzeu sunt mai mereu în trecere, însă vă rog, dumneavoastră să ocupaţi loc.”

Aşa ne-a invitat să ne aşezăm pe lada cu zestre, veche de peste 100 de ani, din camera de primit oaspeţi.

De aici pătrundem în camera poetului, un spaţiu mic şi intim, în care se regăsesc băncuţa şcolarului, un pat şi un leagăn acoperit cu un jilt ţărănesc, iar pe pereţi atârnă carpetele ţărăneşti şi lămpile de iluminat de altă dată.

Alte trei încăperi ale muzeului sunt destinate expoziţiei şi pătrunzi deja în universul şi talentul nemărginit al marelui poet Coşbuc. Fotografii de familie, obiecte personale, documente şi corespondenţa precum şi biblioteca autorului sunt doar câteva dintre elementele reprezentative din viaţa poetului.

Ultima cameră găzduieşte lucrurile personale ale poetului, pelerina, pălaria, geanta de voiaj și o valoare reprezentativă, fragmente din cele peste 30.000 volume din biblioteca lui George Coșbuc. Aici ghidul ne-a relatat câteva dintre aspectele mai puţin plăcute din viaţa poetului, suferinţele pe care le-a îndurat dar şi victoriile de care s-a bucurat.

Am rămas în minte cu atmosfera casei, lucrurile atent aşezată la care doar prezenţa poetului mai lipsea ca să poată întregi tabloul, imposibil de descris în cuvinte.

După vizita la muzeu am reţinut că omul George Coşbuc a iubit din tot sufletul lumea satului românesc. Această lume a fost un izvor bogat de inspiraţie inepuizabilă pentru operele sale, descrise de cele mai multe ori prin prisma trăirilor oamenilor de acolo, trăsăturile fizice ale acestora, frumuseţea peisajelor, glasul pădurii, scoţând în evidenţă simplitatea intregului univers ce au fost întotdeauna zugrăvite frumos în toată creaţia sa.

Acest muzeu este singurul închinat poetului Coşbuc şi unic prin faptul că deţine exponate originale din viaţa şi operele poetului “suflet în sufletul neamului” George Coşbuc.

Cu drag, Cosmina din Zig Zag prin România

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Atenţie! Acest articol nu poate exprima în totalitate trăirile de la faţa locului şi nu înlocuieşte experienţa ta la Casa Memorială George Coşbuc. De aceea, te invităm să vezi cu ochii tăi muzeul şi să te laşi purtat de ghidajul dlui. Vasile Sandu.

Obţine indicaţii Google Maps

 

Echipa Zig Zag prin România