Casa-Memoriala-Vasile-Lucaciu

Când ajungi în localitatea Apa, descoperi un nou motiv de a mai vizita ceva nou. De data aceasta e vorba despre Casa Memorială a lui Vasile Lucaciu. A fost o personalitate marcantă a secolului al XIX-lea.  Fiind preot greco-catolic, a predat religia și limba română la liceul regesc din Satu Mare. E recunoscut în special pentru colaborarea sa la redactarea Memorandumului pentru care a făcut și 5 ani de închisoare, dar și pentru implicarea sa în viața politică.

Casa te duce cu gândul la vechiul bordei de la țară de la bunici. E construită din bârne de lemn, ridicată pe o fundație de piatră, iar deasupra, acoperiș de paie.  E joasă, având două încăperi și o tindă.

E dedicată memoriei lui Vasile Lucaciu, în amintirea copilăriei lui. În 25 ianuarie 1981 a fost inaugurat un mic muzeu în cinstea activității marelui om politic sătmărean. Uneori nu e nevoie să te naști într-o casă mare ca să ajungi un om mare. Vasile Lucaciu a copilărit într-o casă simplă și mică, dar a ajuns un om remarcabil, rămânând în amintirea oamenilor prin ceea ce a făcut, nu unde s-a născut.

[mashshare]

ZiggY

În memoria unui om cu implicații memorabile în mai multe domenii – Vasile Lucaciu

Pe un frig greu de uitat am ajuns în satul Apa din Satu Mare. Am venit aici să vizitez casa memorială a lui Vasile Lucaciu. Am citit multe despre el și am apreciat că s-a implicat în multe domenii și a adus un impact pozitiv în fiecare.

Din păcate era închisă așa că am întrebat bustul lui Vasile Lucaciu cum a fost viața în această casă. Nu a vrut să îmi răspundă. Probabil că a vrut să mă lase să descopăr singur. Am mers în jurul casei încercând să privesc în interior prin ferestrele mici. Lumina nu m-a ajutat așa că nu am putut vedea prea multe.

Mi-a plăcut mult cum este îngrijită casa. Culoare și construcția ei m-a făcut să mă gândesc la casele tradiționala din Țara Lăpușului.

Plecând de aici, am rămas cu ideea de cât de bine e să fi multilateral dezvoltat cum a fost Vasile Lucaciu. E  important să poți să te implici în mai multe domenii și să le faci pe toate bine. Asta îmi doresc și eu să fac, să învăț cât mai multe.

Echipa Zig Zag prin România