Pe valea Izei, în localitatea maramureșeană Ieud, am găsit o unitate de cazare al cărei suflet e pus în slujba păstrării obiectelor vechi și a tradițiilor locale. În orice colț arunci privirea, la Casa Tradițiilor dai de piese precum: farfurii decorative, icoane vechi, pictate în stilul artei naive, ștergare cusute manual, țoluri și cergi așezate să înfrumusețeze acest loc.
Casa Tradițiilor e o pensiune de 4 margarete situată chiar pe malul râului Ieudișor. Oferă servicii de cazare în patru clădiri, ale căror camere poartă nume precum: Odaia cu Țoluri, Camera Faină, Odaia mândră etc. Camerele sunt duble, triple sau apartamente, iar tarifele acestora pot fi consultate cu un click aici. În afara clădirilor nou construite, mai există o căsuță tradițională care poate fi închiriată, strămutată de la un localnic din Ieud.
Probează costume tradiționale
Pe lângă camerele de dormit, o altă încăpere fascinează prin bogăția obiectelor pe care le adăpostește. Camera Cămeșilor e un tezaur moroșenesc viu, care numără aproximativ 300 de cămeși (ii) vechi, colecționate de gazda noastră, Claudia Traistău. Iile sunt achiziționate de la femei din sat, reprezintă specificul văii Izei, la care se adaugă și piese de pe valea Marei. Pe lângă ie, întregul costum popular maramureșan poate fi probat, contracost. La cerere se pot organiza și șezători în Camera Cămeșilor.
Gustă bucate moroșenești
Drumul a fost lung până la Casa Tradițiilor, astfel că și pofta noastră de mâncare a crescut proporțional cu numărul kilometrilor. Tradiția românească spune că orice masă începe cu un digestiv. Zis și făcut! Am fost întâmpinați cu horincă servită din celebra sticlă cu sculptura unei porți maramureșene. Apoi au urmat o ciorbă de păstăi cu afumătură și o tocană de porc cu mămăliguță și murături, iar la desert am gustat din clătitele cu dulceață de afine și dulceață de măr. Pe parcursul vizitei noastre am degustat și ciorba de salată, preparate din carne făcute în casă, sărmăluțe, prăjitură cu măr, coleșe cu brânză, gogoși și cornulețe. Mâncarea e stabilită și pregătită de gazdă, face parte din experiența șederii, dar dacă ai preferințe sau alergii, ar fi bine să anunți în avans. Un detaliu pe care l-am apreciat a fost că toată vesela este din ceramică glazurată, decorată într-o cromatică vie și are inscripționat numele pensiunii.
Relaxare în grădină
Atmosfera de la pensiune îndeamnă doar la relaxare, iar aerul curat de la marginea Ieudișorului e medicament. Pe terasă, în leagăn sau în foișor, îți poți savura cafeaua sau ceaiul (cu mentă crescută în grădină), iar pentru oaspeții care doresc să-și pregătească singuri mâncarea, grătarul e la dispoziția acestora fără vreo taxă suplimentară. Tot la cerere se organizează și foc de tabără în curte, iar la evenimente mai deosebite vin și formații populare care interpretează muzică din folclor. De veselia din curte se mai ocupă, fără grijă, cele două gazde necuvântătoare, Hera și Maia. Curtea dispune și de un spațiu de joacă cu tobogan, leagăne și trambulină pentru cei mici.
Și când ceasul plecării se va apropia, vei înmâna cheia la recepție, tot acolo vei găsi și magazinul de suveniruri de la Casa Tradițiilor. Nu poți pleca cu mâna goală, ci poate cu un săpun de casă făcut în Ieud, o sticlă pentru horincă cu sculptură de lemn în interior sau o traistă moroșenească.
Fotografii de © Ionuț Teoderașcu
__________________________________________________________
Acum că îi timpu’ de plecare și pentru că nouă ne-a plăcut, vă oferim 11 motive să vă prelungiți șederea în Maramureș și să-i explorați meleagurile mai în detaliu:
1. o plimbare până la Biserica de lemn din deal, Ieud – 1,4 km distanță (ar fi cea mai veche biserică de lemn din România; este inclusă în patrimoniul UNESCO)
2. explorează Muzeul Etnografic al familiei Pleș – 1 km distanță
3. o vizită în atelierul ceramistului Daniel Leș, Baia Sprie – 76 km distanță
4. o vizită la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetul Marmației – 43 km distanță
5. o sesiune de schi (în sezon), pe pârtia de la Cavnic – 58 km distanță
6. Cimitirul Vesel, Săpânța – 62 km distanță
7. Cascada Cailor, Borșa – 70 km distanță
8. Mânăstirea Bârsana, Bârsana – 19 km distanță
9. Lacul Albastru, Baia Sprie – 76 km distanță
10. Mânăstirea Peri, Săpânța – 62 km distanță (ar avea cea mai înaltă biserică de lemn din lume, 75m înălțime)
11. Muzeul Satului Maramureșean, Sighetu Marmației – 40 km distanță
- 3 cazări faine din România unde să petreci de Revelion | Recomandat de Zig Zag prin România - noiembrie 10, 2021
- Crăciun în România | 4 opțiuni de cazare pentru sărbători de poveste - noiembrie 8, 2021
- Familia Vlădoi | Cazare și tururi de cramă cu degustare la 15 km de Constanța - august 18, 2021
Leave A Comment