Județul Covasna este recunoscut ca fiind Ținutul Conacelor datorită circumstanțelor social-istorice specifice acestei zone. Mica nobilime a construit aici peste 160 de conace și castele care sunt considerate bijuteriile regiunii.

Astfel, noi am avut ocazia să ne cazăm 3 zile la un castel din Tălișoara, Hotel Castel Daniel, care a fost restaurat și transformat în unitate de cazare.

Am avut parte de un weekend în tihnă, peste așteptările noastre iar pe lângă asta ne-am bucurat de un răsfăț culinar nobil.

Mi s-a părut foarte interesant faptul că proprietarii locului, Lilla Racz și soțul ei, și-au dorit un apatament mai spațios în București, neavând inițial ca opțiune un astfel de castel.

Însă, citind cartea Ținutul Conacelor ceva le-a atras atenția asupra acestui vechi castel al familiei grofului Daniel Mihaly. După o vizită în prealabil în Tălișoara s-au decis să-l renoveze crezând foarte mult în potențialul lui și un pic peste prețul apartamentului din București. 🙂

Au păstrat tot ce s-a putut din structura sa originală de aceea astăzi oaspeții pot admira fresce vechi de sute de ani care prezintă istoria familiei, dar și o serie de elemente sculptate în piatră, cum ar fi blazonul familiei Daniel ce se află pe fațada principală a clădirii…

…dar și intrarea principală în castel care servește astăzi drept geam al camerei de la parter.

În secolul al XVII tot etajul castelului unde acum sunt camerele și restaurantul, a fost cândva o singură încăpere mare de baluri, unde aveau loc întrunirile familiilor de nobili. Pe pereții din interior vei regăsi picturi murale care povestesc despre cele mai importante evenimente ale familie, sociale și militare sau chiar politice petrecute cu strămoșii familiei Daniel printre acestea numărându-se și un turnir, reprezentarea unei nunți, sau chiar o solie la Poarta Otomană.

Cea mai preferată cameră de oaspeții care trec pragul acestui hotel este la etaj. Camera are baldachin și șemineu, iar aici se poate servi cina romantică de către cuplurile care vor să petreacă o noapte liniștită în doi.

La parter sunt amenajate camerele Hut in the land of Woods și The Secret Chamber (Camera secretă) unite printr-un hol comun, ceea ce face perfectă șederea pentru familii cu copii. Aceste camere te trimit cu gândul direct la evul mediu având grindă joasă și mobilier ce combină lemnul vechi și modern.

Băile camerelor sunt personalizate și foarte diferite ca structură și culori. Camerele și-au primit fiecare numele lor și astfel înainte să te cazezi vei afla povestea locului în care urmează să dormi dar și a castelului ce te va găzdui.

O altă cameră deosebită este la etaj Camera Constantinopol unde pereții decorați cu picturi murale din secolul al XVII-lea, una dintre cele care îi inspiră și numele, are perdele de catifea luxoasă ce ascunde baia deschisă.

Restaurantul este o sală mare unde se află șemineul și biblioteca. Aici a fost locul unde am petrecut majoritatea timpului. S-a făcut focul în semineu în fiecare seara din acel weekend și împreună cu vinul casei au creat o atmosferă demnă un weekend cu adevărat relaxant.

Pe lângă asta tin să menționez un aspect care sincer nu l-am întâlnit la prea multe hoteluri și care ar merita să fie o practică tot mai des întâlnită în turismul hotelier.

Încă de la recepție am simțit prietenia personalului. Acel tip de oameni care zâmbesc simplu și nu forțat, stau relaxat și nu încordat și îți doresc sincer să ai o sedere plăcută fiind mereu la dispoziția ta. La mese întrebau pe fiecare oaspete dacă totul este totul în regulă și ne-au recomandat ce obiective turistice să vizităm în zonă și cu ce meșteșugari să ne întâlnim.

Așa am ajuns să vizităm Atelierul Fierarului și Cheile Vârghișului. Se simte în atitudinea fiecărui angajat de la hotel că si-au însușit o cultură organizațională unanimă și sunt conduși de valori și principii comune.

Am vizitat și Castel Daniel din Vârghiș (la doi km de Tălișoara), locul unde a rămas Gabor, fratele lui János, cel de-al doilea fiu al contelui Mihály.

Acest castel pe timp de iarnă nu poate fi vizitat oricând pentru că nu este permanent cineva. Dar cei de la Hotel Castel Daniel se vor asigura că veți avea parte de un ghidaj corespunzător.

Custodele de aici ne-a spus că dacă vrei cu adevărat și îți dorești să construiești sau să reabilitezi ceva poți să o faci fără să aștepți și să depinzi de cei din exterior. El făcea referire la proprietarii Hotel Castel Daniel care s-au implicat extrem de mult în reabilitarea castelului pentru ca el să arate atât de bine astăzi.

Fie că alegi să vii cu partenerul, familia sau pur și simplu singur să te relaxezi și în același timp să petreci timp frumos în zonă îți spun cu mâna pe inimă că este cea mai bună alegere. Mâncarea va fi mereu o surpriză iar bucătării șef vor avea grijă să fie diversificată, gustoasă, aspectuoasa și… destulă.

Pe timp de vară activitățile oferite de cei de la castel sunt diverse: offroad de aventură, ture cu bicicleta, trekking pe Cheile Vârghișului la care se adaugă vizita la meșteșugari, dar și plimbările în aer liber prin satele vecine precum și turul castelului hotel și a Castelului Daniel din Vârghiș.

Cine mă cunoaște știe că atunci când scriu un articol despre o unitate de cazare o fac pentru că m-a surprins în totalitate și chiar vreau să recomand cu încredere cel puțin un weekend in Tălișoara la Hotel Castel Daniel. Ca turist vei avea parte de un pachet întreg de experiențe pline de istorie, meșteșugari și obiective turistice ce vor merita din plin atenția ta dar se vor lega și prietenii frumoase cu personalul hotelului și oamenii locului.

Cu drag de experiențe frumoase în România,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România