Înainte să ajungem în județul Bistrița Năsăud, aflasem de Gavrilă Leonte Gavrilaș  (Axy pentru prieteni) din reportajele făcute de diverse televiziuni. Însă, dorința de a-l cunoaște față în față ne-a determinat să urcăm, într-o zi de duminică, cu mașina, pe un deal plin de pietre.

Era din păcate un drum greșit, dar perseverența noastră ne-a ghidat până pe un deal de unde nu se zărea ceea ce căutam noi.

Puțin dezamăgiți că nu ne-am atins obiectivul în acea zi, colegul nostru Iulian a venit imediat cu ideea de a întreba în sat de el și așa am reușit să luăm contact în mod direct și să stabilim o altă întâlnire deoarece el nu era în județ.

M-am bucurat enorm că am ales altă zi, căci am putut admira peisajele parcă rupte din revistele de vacanțe, fiind soare cu nori și cerul senin.

Am urcat alene pe drumul șerpuit de pe Valea Bârgăului care ducea în deal, oprind din când în când, să imortalizăm peisajele care ne tăiau respirația. După câțiva kilometri parcurși, prin copaci se observă cum se ridică precum o fortăreață timidă, castelul construit cu propriile mâini de Axy.

Eram curioși dacă această minune de piatră a apărut deodată în peisaj sau chiar a trudit singur la construirea lui.

Așa am aflat că împreună cu fratele lui și doi prieteni foarte buni, pe care îi consideră ca și membri ai familiei a fost posibilă realizarea castelului de vis. 🙂

„Toți am pus umărul ca să realizăm ceva din dorința de expresie. Suntem pasionați de arhitectura de inspirație gotică, o tehnică nu chiar ușor de realizat. Tot ce vedeți în fața ochilor sunt realizate de mâna noastră”, ne spune Axy.

Își aduce aminte că nu a fost ușoară construirea castelului, a întâmpinat multe provocări pe parcurs, ca în orice lucru pe care îl construiești în viață de la temelie. A reușit să depășească fiecare obstacol pentru că au fost foarte motivați. Însă niciodată motivați de bani, ci de dragostea față de locul acesta, primit moștenire de la străbunici. O valoare inestimabilă.

„Există posibilitatea să migrezi, să alegi alte căi în viață sau să rămâi locului și să construiești, ne transmite Axy. Mie, personal, realizarea castelului îmi crează un echilibru și cred foarte mult că ne-a unit ca echipă, ca familie, lucrând mai bine de 10 ani de zile împreună.”

Castelul este construit din piatră și ciment, are cinci camere și reprezintă o încercare de reconstituire istorică și un loc de exprimare liberă a personalității celor care au pus piatră cu piatră.

Bani pentru construirea castelului au fost din contribuție proprie. Au existat momente când nu veneau toți odată la lucru. Axy spune că uneori lucra și singur de dimineață până seara, chiar dacă i se părea destul de dificil (să construiești din piatră e un proces destul de lent) când vede astăzi rezultatul final se simte foarte satisfăcut și mulțumit sufletește.

Îi place să se relaxeze în natură și de multe ori preferă luptele medievale, cu spada și scutul, consumă mai multă energie decât fotbalul iar dacă reziști o oră înseamnă că ești maestru.

Își dorește ca în interior să deschidă un atelier de olărit pentru copii, cu activități ce implică tot ce ține de transmiterea tradiționalului din zonă la care va adăuga luptele medievale.

„Am apelat la rădăcinile străvechi și vrem să ducem mai departe ceea ce noi am fost învățați și ne-a fost lăsat din străbuni.”

Spre finalul întâlnirii nostre de la castel, Axy ne dezvăluie un secret.

„Am avut căutări ca orice om, e normal să diversifici activitățile pentru a te opri la ceea ce te reprezintă mai bine. Spre exemplu, eu am sculptat în lemn și piatră, însă, mi-am dat seama că ceea ce mă ajută să mă exprim cel mai bine și profund este arta țăranului, olăritul. Nu voi renunța niciodată la pasiunea mea pentru că îmi oferă libertatea de a mă exprima așa cum și voi aveți libertatea de a vă exprima prin călătorii”. 🙂

Nu am plecat fără să facem o fotografie de grup, în care el apare alături de prințesa lui dragă, pentru care muncește și construiește atât de mult.

Călătoria la castel a fost, de fapt, o călătorie prin viața omului, olarul Gavrilă Leonte Gavrilaș, un exemplu de urmare a visului, de perseverență și transmitere a valorilor pur românești atât tinerilor cât și generațiilor următoare.

Mulțumim mult, Axy!

Cu drag,

Cosmina din Zig Zag prin România

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Echipa Zig Zag prin România