Cum să nu ții minte o plimbare printr-un castru când îți îngheață tălpile de frig? Asta s-a întâmplat la Castrul Roman Porolissum și a contat foarte puțin, căci la câteva zile distanță am pornit la o plimbarea de după-amiază prin Castrul Roman Buciumi, Sălaj.

Bianca de la Turism Zalău și Adi de la Coșul cu Lavanda ne-au fost ghizi, alături de domnul Soare care nu s-a dat o secundă din calea noastră 🙂

Ajunși în centrul localităţii Buciumi, urcăm încet treptele ce duc spre Castrul Roman întorcând capul, din când în când, să admirăm satul de la înălțime și să îl surprindem într-o fotografie.

Comuna Buciumi, Salaj

Așa este că merită să mai întorci capul din când în când? 🙂

Terenul Bucium, ca de altfel toată Transilvania alături de zonele sudice, intră în componența Imperiului Roman. Acest imperiu a încercat de-a lungul timpului să își consolideze existența în timp prin construirea de castre și alte obiective militare în special la granițe dar și în interiorul provinciei.

Construit de Imperiul Roman după cucerirea Daciei din 105-106, acest castru adăpostea o unitate militară de 1000 de soldați. Organiza apărarea mutând unitățile militare dintr-o zonă în altă pentru a nu avea tangență cu populația locală, iar în situația unor neînțelegeri să fie de partea localnicilor.

IUL_3033 - logo

Construit cu împrejmuire de “val de pământ” și lemn, în urma atacurilor dacilor liberi și a popoarelor migratoare, a fost distrusă prin ardere.

IUL_3044 - logo

Și cum anumite evenimente, fie ele mai puțin plăcute au scopul lor, a fost necesară o nouă împrejmuire, de această dată, din piatră. Chiar dacă astăzi nu se cunoaște exact componența chimică, cert este că a rezistat în timp și se poate observa și astăzi.

IUL_3031 - logo

De reținut că… 

  • A fost un puternic punct fortificat în sistemul defensiv al Daciei romane, menit să apere zona Porolissum
  • Este primul sit arheologic din România la care accesul se poate face cu ajutorul unui lift vertical
  • Profesorul de istorie Nicolae Stirb, de la școala din Buciumi se oferă să ghideze turiștii la pas prin Castrul Roman
  • Este deschis vizitatorilor zilnic

La final de plimbare, drumurile de la Castrul Roman ne-au condus spre alte două obiective turistice:

Biserica de lemn Răstolț

            Până la ridicarea noii biserici din sat, slujbele se țineau în această biserică de lemn ce a fost contruită acum mai bine de 180 de ani.

IUL_3059 - logo

 Muzeul Satului Răstolț

Încă de când era copil, pasionată de “lucrușoarele vechi” primite de la bunici și străbunici  s-a gândit să nu lase casa bunicilor pustie. A început să adune toate obiectele cu valoare sentimentală pentru ea, obiecte care exprimă tradițiile și obiceiurile acelor vremuri și a ajuns să transforme casa în muzeu.

Și-a spus că cine va trece prin Răstolț, Sălaj, să știe că și aici au existat femei harnice care au țesut, cusut dar și bărbați care au lucrat la câmp. Inițial a vrut să strângă obiectele pentru sufletul ei însă, ulterior, a devenit muzeu pentru că foarte multe persoane erau interesate să viziteze casa. IUL_3058 - logo

Plimbarea de după-amiază s-a încheiat cu o gustare acasă la Adi, unde am servit o gură de țuică de Zalău, suficient cât să așeze, în mintea noastră, toate informațiile pe care le-am primit pe parcursul zilei și să ne dea un zvâc la scris. 🙂

Cu drag, Cosmina

Echipa Zig Zag prin România

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

 

 

           

 

 

 

Echipa Zig Zag prin România