Te trezeşti, mănânci şi dormi, nu? Oare asta e mentalitatea românului care pleacă în vacanţe?

Nici vorbă! Tocmai de aceea am scris acest articol care să te îndrume în sejurul tău prin staţiunea Geoagiu-Băi. Aceasta este o destinaţie turistică plasată pe malul drept al Mureşului. Aici eşti „sfinţit” de apele termale şi de tezaurul istorico-cultural al zonei. Băile romane, Rotonda, cascadele sau peşterile sunt zestrea zonei, adunată de mii de ani. Aşadar, să pornim, călătorule!

Ai ajuns pe înserate, te-ai cazat la Hotel Germisara sau oriunde altundeva şi eşti pregătit de aventură. Vrei să mai arunci un ochi sub fustele României. Perfect! Iată 5 propuneri, plasate într-o ordine sugerată de noi:

  1. Cascada Clocota. Este la o aruncătură de băţ de Hotel Germisara şi de centru. Faci cam 10-15 minute pe jos. Este o alegere ideală atât pentru zi, cât şi pentru noapte. Îţi relaxezi picioarele după drumul cu maşina şi te răcoreşti în apele termale ale cascadei, chiar înainte de a face duş.
cascada clocota fetele

Cascada Clocota şi graţioasele Fetele din Zig Zag.

BONUS! Te eliberezi de energiile negative conectându-te cu pământul prin stâncile netezite de apă.

Recomandare: Mergi direct în şlapi. Ia CU tine un prosop, PE tine costumul de baie şi nu te preocupa că-ţi vei uda părul. Oricum ţi-l vei uda. 😀 Faci duş după.

Merită de reţinut: Cascada Clocota este una dintre cele două cascade termale unice din România.

cascada clocota fall

*Zzz… Somn. Îţi garantez un somn rupt din rai după ce ai clocotit un pic în Cascada Clocota.

  1. Grota Haiducilor. Te-ai trezit şi eşti fresh. O alegere excelentă pentru a-ţi începe ziua este o plimbare prin pădure. Dezmorţirea! Grota Haiducilor de află la doar 5-10 minute de Centrul de Informare Turistică din Geoagiu-Băi, care e la 2-3 minute de centru. Aici găseşti urme ale haiducilor.
grota haiducilor exterior

Grota Haiducilor, exterior.

BONUS! Chiar în apropierea Grotei, se află pădurea. Îndrăzneşte să te laşi cuprins de aromele naturii!

Recomandare: Ia o sursă de lumină cu tine. Apoi, ştiu că eşti în vacanţă, dar România ar aprecia să declari dacă găseşti gunoaie, măcar Centrului de Informare. Că nu te punem pe tine să mergi cu mănuşile şi pungile de plastic la purtător. Nici vorbă! 😀 :))

Merită de reţinut: Într-un cadru rustic, se află Grota Haiducilor. Conform legendei, aceasta adăposteşte o comoară, ce încă aşteaptă să fie descoperită.

grota haiducilor interior

Observi chipul de haiduc din stânga jos? Uite-te cu atenţie: sunt doi ochi, un nas şi o gură. 🙂

*Foamea-i mare! E vacanţa ta. Aşa că i-aţi timp să savurezi bunătăţile locale pe o terasă sau într-un restaurant elegant. Comanda, vă rog!

  1. Băile Romane Geoagiu. Dacă tot eşti prin staţiune şi tocmai ai mâncat, fă-ţi siesta într-o plimbare către Băile Romane Geoagiu. Acestea sunt la 5 minute de mers pe jos, de la Ştrandul Municipal. Vei fi plăcut surprins să vezi cât sunt de misterioase.
Baile Romane - Geoagiu Bai

Călătorii în zig zag te salută de la Băile Romane Geoagiu! 😀

BONUS! Te poţi imagina într-o lume a răsfăţului roman.

Recomandare: Ai grijă cum şi unde păşeşti. E destul de denivelată zona şi cu găuri.

Merită de reţinut: Băile Romane Geoagiu sunt o relicvă de lux cu potenţial turistic internaţional, neexploatat.

Baile Romane - Geoagiu

Observi ceva diferit la apa din mijloc? Iulian şi Marian, gemenii echipei, au curăţat apa cu o creangă.

*Digestia încă lucrează intens.

  1. Complexul Muzeal Aurel Vlaicu. Mergi cu maşina vreo 10 minute, din Geoagiu către Complexul Muzeal Aurel Vlaicu. O găseşti garantat pe GPS! Cu asta ne ocupăm… Raportăm obiectivele deplasate de pe Google Maps, pentru a le reloca corect, pentru tine şi pentru toţi turiştii.
casa memoriala aurel vlaicu hunedoara

Casa memorială Aurel Vlaicu.

BONUS! Ai ocazia să afli despre o personalitate a zonei. În plus, descoperi ce a spus cel mai bun prieten a lui Aurel Vlaicu, despre misiunea personală a eroului. Cine a fost cel mai bun prieten al său? Iniţialele lui sunt O. G.

Recomandare: Ia-ţi portofelul cu tine. Intrarea costă. E o sumă modică. Ne pare rău, dar nu ne amintim cât era exact. Cine ştie, vă rog o notiţă la secţiunea de comentarii. Mulţumim! 🙂

Merită de reţinut: Casa Memorială Aurel Vlaicu te inspiră prin curajul şi dedicarea eroului faţă de visurile sale.

casa memoriala aurel vlaicu avion

*Călătoria continuă! 😀

  1. Capela Romanică. O găseşti pe GPS ca Biserica reformată calvină rotunda. Faci cam 5 minute cu maşina din Geoagiu. Dar cum eşti la Casa Memorială Aurel Vlaicu, tot vreo 5 minute. 😀 S-ar putea să nimereşti într-un seminar de muzică. Când am fost noi, copii exersau cântatul la chitară.
capela romanica rotonda

Fetele din Zig Zag se fac remarcate din nou! 😀 Vă iubim, fetelor!

BONUS! Poţi asculta vibraţia corzilor de chitară. În apropiere, se află Centrul de Tineret.

Recomandare: Fii îmbrăcat decent. 🙂 Când am ajuns acolo, atmosfera părea un pic pocăită.

Merită să reţinut: Capela Romanică Rotonda este cea mai veche biserică medievală din România şi impresionează prin planul arhitectural circular.

capela romanica

*Foamea a urcat iar! E timpul pentru o ultimă vizită la cascadă, duş/spa şi cină alături de prezenţa favorită – tu! Glumesc… 🙂 Mă refer la cel cu care ai petrecut timpul împreună, căci întotdeauna e mai distractiv în cel puţin 2. Uită-te la noi! Suntem 7! 😀 (oh, câte concluzii poţi trage din afirmaţia asta…)

Felicitări! Tocmai ai avut un sejur de milioane în Geogiu-Băi!

Până la următoarea călătorie, află ceva despre tine. Este doar despre tine! Fii curios şi apasă AICI! 😉

***

Clocotind de entuziasm,

Echipa Zig Zag prin Romania

Foto: Oancia Iulian

 

 

Echipa Zig Zag prin România