„Să fii mic în țara ta decât mare în țara altuia!” – Simona Măricean

Pentru câteva zile ne-am reîntors în județul Sălaj și am descoperit un loc mic din satul Brebi dar cu un potențial enorm. E suficient să te uiți în jur ca să realizezi ce îți oferă natura.
Imaginează-ți un loc pitoresc: în dreapta o casă țărănească plină de tradiție și de culoare, în stânga o cultură de lavandă albastră și în spatele casei un râu ce o desparte de pajiștea unde pasc în fiecare zi bivoli și vaci.
Asta nu e tot. Privește în depărtare pe deal și ai să vezi măreața Poarta Praetoria a castrului roman Porolissum.

Vă prezint: Cerdacul cu Lavandă!


Am așteptat cu nerăbdare ca natura să prindă viață și să fiu din nou înconjurat de acel verde pur scăldat în lumina soarelui. În ianuarie, când l-am vizitat, județul Sălaj era încă amorțit și n-am reușit în totalitate să descopăr adevarata bogăție a lui.
Ajunși deja în județul Mureș, în orașul Sighișoara, am văzut sub ochii mei cum zilnic, florile și copacii începeau să reînvie. Atunci mi-am adus aminte de câteva din locurile din Sălaj care meritau să fie vizitate în această perioadă. Auzeam în gând vocea domnului director Cosmin Sicora de la Gradina Botanică din Jibou parcă încă eram acolo: “Să veniți în mai când înfloresc lalele să vedeți atunci ce frumoasă e! “

Gata! Nu mai aștept până la anul, vreau să văd Sălajul cum miroase primavara!

Benzinăria Via din Târgul Mureș a avut grija ca mașina noastră să aibă suficient combustibil pentru a ne îndeplini planul. Erau planificați 600km dus-întors ca să revin acasă cu fotografiile la care visam astă primavăra. Hotelul Porolissum din Zalău ne-a asigurat încă 3 zile cazarea ca noi să ne facem treaba așa cum știm mai bine.

Eram așa fericit! M-am întors într-un județ în care m-am simțit încă de la început ACASĂ.

De data această și mai bucuros că am descoperit un loc plin cu povești: Cerdacul cu Lavandă.


A început să ia naștere pe 16 august 2016. Am reținut data pentru că acum 3 ani, pe 16 august 2014 am plecat în călătoria vieții noastre, acest proiect minunat care ne oferă șansă să cunoaștem oameni minunați. Aici am cunoscut-o pe Simona Măricean, cea care a avut viziunea că într-un sat din județul Sălaj se poate face un agroturism de calitate.

S-a îndrăgostit de lavandă în Franța unde a locuit aproape 15 ani și după mulți ani de călătorit prin toată Europa s-a hotărât să se întoarcă în România pentru că aici simte cea mai mare libertate și liniște sufletească.

Și-a cumpărat o casă în satul Brebi, la 10 km de Zalău. Era o casă bătrânească nelocuită de 7 ani și înconjurată de buruieni. Totul s-a schimbat într-un timp atât de scurt și pentru ea părea o nebunie. Alții construiesc în ani cât a reușit să facă ea singură în atât de puțin timp.Motivația ei era pasiunea pentru lavandă și priveliștea de pe deal. Din curtea casei se vede poarta Praetoria a Castrului Roman Porolissum.
“Când am zărit acolo poarta Praetoria m-am văzut nu acum, ci anul viitor. Deja mi-am imaginat totul gata și exact așa îmi ies lucrurile acum. Este un fel de a vedea cu sufletul. ”

Astăzi, Cerdacul cu lavandă este aproape gata să-și primească oaspeții. Va fi o destinație turistică ludică și pitorească.Casa țărănească plină de tradiții își așteaptă vizitatorii curioși ce vor să asculte povești.


Plantația de lavandă deja a înnebunit mulți fotografi ce își aduc tot mai multe mirese aici. Păstrăvăria va fi în curând gata și va avea grijă să mănânci un pește proaspăt.


Cu siguranță vei vrea poate să încerci și brânza sau laptele de bivoliță. Din grădina din spatele casei, vei putea să mănânci legume proaspete. Iar acum…

Acum, după ce-am terminat cu mâncarea e timpul să facem o plimbare! În spatele casei te așteaptă pașnici bivolii. E un peisaj greu de uitat.


În depărtare pe deal, la doar 3km poți vizita Castrul Roman Porolissum.


Tot de aici la 9 km se află frumoasa grădină botanică din Jibou.


Puțin mai departe, la 18 km de cerdac, zmeii stau neclintiți și tăcuți în rezervația naturală Grădina Zmeilor.


Tocmai ți-am propus un traseu lejer de o zi. Nu uita însă acest loc la întoarcere: biserica de lemn din satul Brebi.  Este o biserică unică, probabil singura biserică în care îngerii zâmbesc. Nu doar ei, ci și turla bisericii parcă te întâmpină zâmbind. 🙂


Călătorie parfumată!

Cu drag, Iulian
Echipa Zig Zag prin România

Foto: Oancia Iulian

Echipa Zig Zag prin România