buridava

În locul unde era odată o măreață fortificație, acum mai există urme vagi ale Cetății Buridava. Totuși, este o ocazie bună să urci pentru jocul fâșneț al frunzelor în lumina soarelui și al zâmbetului tău. 🙂

Ce merită să știi despre Cetatea Buridava dacică?

– Buridava a fost capitala tribului geto-dacic al burilor. A avut un rol militar important pentru apărarea Sarmisegetusei. Scopul principal era protejarea „aurului alb”: sarea.

Buridava dacică e in Ocnele Mari, dar mai există și Buridava romană, la Stolniceni, cartier al Rm. Vâlcea. Ai grijă să nu le încurci. Noi am făcut-o, până ne-a atenționat Carol, ghid la Muzeul de istorie din Râmnicu Vâlcea. Mulțumim! ^_^

Buridava dacică se pare că e distrusă înainte de 101, iar cea romană are castrul ridicat in 103. Acesta din urmă era dotat cu băi termale. Tot aici găsești asezarea civilă și termele.

Laura deja s-a conectat la castrul cu băi termale de pe atunci. Acum e într-o cadă mare cu bule și aburi... :)

– În locul numit „Valea Sacră” s-au descoperit camere subterane și diverse obiecte: unelte, podoabe, vase şi ceşti de lut pictate, o spadă din fier, o masă dacică din bronz sau un fragment de vas imprimat cu numele unui rege al locului – THIAMARCOS EPOIEI.

Ce mai poţi vedea în zonă?

– Fântâna Buridava

– Salina Ocnele Mari

Persoane de contact:

Bogdan Găitănaru. Îl găsești la Centrul de informare și promovare turistică. El te poate ghida prin Ocnele Mari. Telefon: 0741 14 80 89.

 

Ce urmează după Cetatea Buridava?

Rămâi cu noi și află răspunsul mâine…

www.zigzagprinromania.com/blog/valcea

Echipa Zig Zag prin România