Bine ați venit, dragilor la Complexul Arheologic Tropaeum Traiani, ne întâmpină plin de zâmbet și voie bună ghidul. Un domn pe care îl consider sursă de inpirație și informație pentru toți cei care vizitează acest loc și vor să afle povestea locului, așa cum nu este expusă nicăieri în mediul online.
Ne amintim din cărțile de istorie vorbindu-se despre Marea Bătălie de la 101-102 de la Tapae în care Imperiul Roman a câștigat, din nefericire cu mari sacrificii. Vizitând acest loc, aflăm că în această zonă au căzut aprox. 4000 de legionari români.
Împăratul Traian, care a condus această bătălie, a ordona să se ridice acest monument triumfal, pentru a cinsti eroii. Prin înălțimea sa, s-a dorit să se arate măreția Imperiului Roman de cucerire a dacilor, construit de Apolodor din Damasc, cel care a proiectat și Columna lui Traian, Forul lui Traian de la Roma dar și podul peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin.
În Dobrogea se regăsesc numeroase monumente sau cetăți care poartă și astăzi urme ale civilizației dacice, romane și grecești.
Aș dori să mă fac înțeles de către dvs, continuă dl. ghid arătându-ne fotografiile alb negru de pe vremea când se făceau cercetări, monumentul original este o construcție extrem de solidă, piatră lângă piatră, pentru ca el să fie durabil în timp. Fiind distrus parțial de către calamități naturale, cel mai probabil.
Treptele sunt cele originale în proporție de 75 la sută, trofeul de sus și înscrisurile în limba latină sunt tot cele originale și se regăsesc în muzeul din localitate.
După îmbrăcămintea personajelor care se regăsesc la crenelurilor putem să ne dăm seama cine a participat în această luptă. Sunt cei mai mulți daci cu fuste până la genunchi, germani și sarmații. Acoperișul este original, a fost piatră cioplită în solz de pește. Leii din fața aticului sunt parte de decor dar care ajutau la scurgerea apei, din spatele crenelurilor, prin gura leilor.
Metopele sunt grupate în 6 etape ceea ce reprezintă pregătirea pentru luptă sau venirea romanilor în zonă. Toate aceste informații și detalii le veți primi la fața locului, atât în ceea ce reprezintă fiecare piatră sau fărmă
Monumentul, după ce Dobrogea a revenit la patria mama, a fost numit: Actul de naștere dăltuit în piatra poporului român.
V-aș ruga să priviți acest loc ca un complex, adaugă dl. ghid. La 250 m Est a fost altarul militar funerar, impropriu spus înmormântați căci la acea vreme erau incinerați. În partea de Nord se regăsește Mausoleul al unei personalități, necunoscut astăzi.
Complex ridicat în cinstea victoriei 101-102, de unde aflăm că Adamclisi este denumire turcească, care înseamnă Biserica Omului, însă asta a creat confuzii în mediul on-line speculându-se că de aici ar fi început creștinismul.
Dacă ajungeți în zonă trebuie să includeți în vizita voastră și cetatea care se află la 1,4 km sd-vest de monument și muzeul din centrul localității Adamclisi.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Informatii foarte bune!!
Ne bucurăm! Multumim că ne citiți!