Se aude în surdină o muzică instrumentală în timp ce ne plimbăm prin saloanele mari și impunătoare ale monumentului istoric Conacul Manasia. Aici se îmbină elegant arta cu trecutul acestui loc, atins de frumos și transformat cu grijă într-o poveste de Ariadna Lowendal Dănilă, nepoata pictorului George baron Lowendal.
Credeam că formalitatea mă va face să întru în grațiile acestor gazde, însă prietenia și căldura cu care am fost primiți ne-a făcut să ne simțim în largul nostru.
Am fost întâmpinați de dra Sorina care ne-a oferit un tur al conacului, începând cu crama subterană care se numește Răcorești după numele unui sat, care prin uniune cu alte sate, formau Manasia. Există mai multe legende cu privire la proveniența numelui satului și anume: primul locuitor ar fi fost Radu Manasia sau Manasia provine de la numele unei mănăstiri din Serbia.
Povestea conacului este exprimată prin prezența tablourilor din crama subterană. Aici am aflat detalii despre prima familie de nobili Cantacuzino care a dat viață locului și faptul că unul dintre proprietarii conacului pe numele său Obrenovici a fost soțul Marijei Obrenovici care devine amanta oficială a lui Cuza, din cauza căreia acesta pierde tronul.
A fost cumpărat ulterior de un fost ministru de externe bulgar Hagianoff și ajungând în prezent la baroneasa Ariadna Lowendal Dănilă, fiica actriței Irina Dall și nepoata marelui artiști George baron Lowendal.
Cărămida cu care a fost construit conacul a fost fabricată în Urziceni, cărămidă cu care a fost construit și Palatul Parlamentului din București.
Conacul a atras-o pe baroneasă în acest loc
Ariadna Lowendal era la o masă într-un hotel când a văzut imaginea de prezentare a unui conac cu sute de ani de istorie, din zona Urziceni. A tresărit la vederea acestei fotografii și a contactat-o pe managera de vânzări să viziteze locul. Intrând în parcul imens unde conacul era în ruină, a fost întâmpinată de Nea Ionel care știa absolut toate poveștile locului. Conacul a fost destinația mai multor locații printre care și o grădiniță cu program prelungit.
Ajuns pe mâini bune în 2006, baroneasa Ariadna și-a dorit să recreeze imaginea și sentimentul pe care îl ai atunci când intri într-un castel franțuzesc. Chiar dacă acest conac a costat 250.000 Euro având un parc de 2 h sălbatic, o cramă cu un milion de L de vin și o istorie, renovarea acestui a ajuns la 2,5 milioane de euro. Din anul 2009 a pornit în aventura renovării care a durat 5 ani de zile.
Acum acest loc renovat în stil neoromânesc este monument de importanță naționala clasa A, transformat în centru de evenimente și poate fi vizitat de turiști cu rezervare în prealabil. Se pot organiza diverse evenimente, întâniri sau team buildinguri realizate de corporaţii şi multinaţionale, dar şi evenimente culturale, precum festivaluri.
Nu vreau să închei acest articol fără să recomandăm cu căldură restaurantul conacului pregătite de bucătari șef premiați internaționali care ne-au delectat cu deserturi absolut delicioase. Am servit la prânz rață la cuptor cu garnitură de legume ghochi de cartofi și sorbet de pere cu ciocolată albă recristalizata și sos de vin. Numai când îmi aduc aminte gustul mă apucă dorul iar.
În fața conacului vei vedea o mașină Mesh din 1931 copie a mașinii care a aparținut ultimului boier hagianoff. Pentru alte detalii și impresii despre conac vă invităm la un tur virtual pe site-ul lor Domeniul Manasia și nu ezitați să le treceți pragul atunci când veți avea ocazia.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment