Încă de la primii pași în orașul Constanța alături de ghidul Diana Slav, ni s-a oferit o incursiune asupra istoriei și vechimii acestor meleaguri. E important să știm, atunci când călătorim printre aceste locuri, ce importanță au avut ele de-a lungul timpului.
În parcul din centrul Constanței se află o hartă pe care sunt trasate cetățile antice. Ele se regăsesc pe teritoriul județelor Tulcea și Constanța. De aici, începi să îți pui întrebări și curiozitate nu întârzie să apară.
S-au perindat multe armate de-a lungul timpului, iar invaziile popoarelor migratoare au fost urmate de stăpânirea musulmană. În tot acest timp Dobrogea a devenit drumul de invazie al armatelor începând cu Rusia până peste Balcani și Constantinopol.
Ne-am gândit că o recapitulare a celor mai vizibile dintre cetăți, bineînțeles și vizitate de noi, ar ajuta turistul să îți facă o imagine de ansamblu asupra importanței acestora.
Cetatea Histria – Cel mai vechi oraș din România (articolul integral aici)
Coloniștii greci erau în căutare de resurse, în mod special cele care asigurau hrana. S-au îndreptat către Est, aproape de Marea Neagră, ajungând peste timp să fie ocupat de un număr mare de colonii. Histria era situată, practic, la periferia lumii grecești, la granița cu ținutul barbarilor din estul europei, coloniile găseau aici absolut tot ceea ce aveau nevoie.
Cetatea Argamum
Un sit arheologic situat în partea de Est a județului Tulcea, pe locul cunoscut astăzi sub denumirea de Capul Doloșman, în antichitate era un un golf deschis spre Marea Neagră (Golful Argamon).
Astăzi doar ruine și câteva elemente arhitectonice, sub pământ fiind cea mai mare parte din cetate, necercetată încă. Întemeiată de coloniștii greci venind dinspre Asia Mică la mijlocul secolului VII î.e.n. a jucat rol de port de escală al navigatorilor pe ruta Bizanț -Tyras.
Cetatea Capidava
Pe malul drept al Dunării, între Hârșova și Cernavodă, se regăsește astăzi una dintre cele mai cunoscute cetăți romane din Dobrogea, astăzi nevizitabilă în interior, din cauza reabilitării acesteia. Aici istoria scrisă de strămoșii noștri ne spune că s-au desfășurat acțiuni de arme și și-au pus amprenta trecutul poporului roman, cu multe secole în urmă.
Cetatea avea o poziționare strategică și asigură o supraveghere perfectă de apărare, ea având astfel și instalații portuare. Datorită așezării acesteia, cetatea permitea comunicarea ideală dintre dacii din Dobrogea și cei din Câmpia Munteniei.
Cetatea Enisala din Tulcea („Noua aşezare“ /„Yeni sale“ așa cum au numit-o otomanii) este ultima cetate genoveză și cea mai bine conservată, ale cărei ziduri încă mai vorbesc despre istoria veche de câteva secole. Ea se aflată pe una dintre așezările cele mai frumoase ale Dobrogei: satul cu același nume și în apropierea Lacului Razelm, cel mai mare din România.
Cetatea Dinogetia
În apropiere de satul Garvăn (Tulcea) cum vii dinspre Măcin se află ruinele cetății romano-bizantine Dinogeția. O așezare antică cu zid de apărare fortificată, o poziţie strategică de excepţie pentru locuitori, cu mari oportunități atât pentru procurarea hranei şi a animalelor, dar şi a materiilor prime necesare în case şi efectuării de schimburi comerciale.
Cetatea Carsium (Hârșova)
Astăzi, din ruinele cetății, se mai văd câteva ziduri impunătoare. La Dunăre, un zid monumental, lung de 40 m, consemnează zona în care a activat portul din antichitate până la distrugerea cetății, vreme de 18 secole.
Cetatea Troesmis
Cunoscută ca una dintre principalele cetăți ale geților situată pe malul brațului Măcin al Dunării. Accesul către cetate este destul de dificil de parcurs, iar din lipsa indicatoarelor poți chiar să pierzi direcția. Intrarea se face pe drumul derivat din șoseaua Tulcea – Măcin (DN22D), un drum de pământ care este îndreptat spre Dunăre. De aici mergi tot înainte până vei zări ruinele cetății. De acolo, poți lăsa mașina pe dreapta și mergi pe jos, căci nu mai este mult. Peisajele asupra Dunării și natura înconjurătoare merită tot efortul depus, garantat.
Cea din imagine (jos) este un punct de reper, nu este cetatea Troesmis. Astăzi se mai văd câteva urme din ruinele ei.
Cetatea Adamclisi și Tropaeum Traiani
Cetatea Tropaeum Traiani considerată una dintre cele mai importante centre religioase din zona Mării Negre în timpul Imperiului Roman şi Imperiului Bizantin. Incursiunea aici începe cu vizitarea muzeului cetății și a cetății care este astăzi vizibilă, precum și a monumentului Tropaeum Traiani.
Aici, ghidul de la monument are un talent aparte de a-ți acapara atenția cu informații și detalii interesante din timpul celor doua imperii și ai să te trezești singuri că pui întrebări, pentru că te-a făcut deja curios.
Dobrogea nu înseamnă doar Delta Dunării și litoral. Dacă vrei să pornești în aventura descoperirii acestei regiuni misterioase, de aici ai putea să faci primul pas.
Tu pe care dintre cetăți le-ai vizitat? Lasă un comentariu mai jos.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Histria, Argamum, Capidava, Enisala, Adamclisi. Și mai sunt multe alte cetăți sau situri arheologice, la care încă nu am ajuns, dar planurile există.
Am vizitat Histria si Adamclisi. Am trecut cu masina pe langa unele, adica la principala si am vazut indicator dar nu le-am vizitat. Mai era Ibidum pe langa Macin. Dar poate le voi vedea intr o zi. Mulțumesc!
Dobrogea aceasta Californie a Romaniei fascineaza prin istorie , pastel de etnii , cumul de obiceiuri ingemanate , iz de orient si de soare rasare , marea care imbie la viata lunga ….! REPERE ISTORICE ! Ce bine ca nu pot fi furate de autoalesi .
Toate aceste obiective turistice ar trebui promovate mai mult. Din pacate multi nici macar nu stiu ce este cu ele.
Ar uitat de cetatea aegysus
Bună, Adrian. Mulțumim pt comentariu, dar în articol sunt prezentate doar cetățile la care noi am ajuns. De altfel, politica blogului nostru este de a promova doar locurile prin care a fost echipa noastră de teren. Data viitoare, ne vom asigura ca vom trece și pe la Cetatea Aegysus și vom scrie și despre ea. O seara frumoasa!!
Cetatea Adamclisi și Tropaeum Traiani de cateva ori :p
Din pacate am vizitat doar Enisala si din cele prezentate constat ca sunt la fel de interesante toate.
Cetatea Adamclisi și Tropaeum Traiani, Cetatea Callatis, Tomis
Ar fi fost bine sa fie amintite Cetatea Tomis si Cetatea Callatis.
Ne bucuram că le-ati menționat dvs în comentariu. Noi, însă, le-am menționat doar pe cele vizitate de noi deoarece dorim să recomandam ce am vazut cu proprii ochi. Mulțumim!