ev grup
Un oltean, când tace, să nu crezi că doar te ascultă: el e atent și la călușarul energic din interior! 🙂

Pe data de 17 martie 2016, a avut loc evenimentul Zig Zag prin Olt. Am încununat, în aproape 3h, călătoria noastră prin județul Olt. Au vorbit persoane extrem de active în dezvoltarea turismului, a educației și a festivalurilor din zonă, lucru care ne-a încântat peste măsură. Acești oameni nu au doar rezultate, au și un rol important de motivare în comunitatea lor.

Am început cu un număr de aproape 80 de invitați și am rămas maxim 30 până la sfârșit (cifrele sunt aproximative). Vorba aceea:

Am rămas o mână de oameni, dar ăi mai buni!

A fost o provocare pentru mine, ca și moderator, să-mi dau seama ce se întâmpla pe parcursul evenimentului: cădeau lucruri de nicăieri, artiști își strângeau instrumentele pentru un alt eveniment, oameni părăseau încăperea rând pe rând, persoane din public adăugau cu pasiune informații noi… Iar moldoveanca asta nu înțelegea ce se întâmplă!

ev eu

Ce se… întâmplă… aici??… Cine?… Cum?… Când?…

Deja trecusem prin evenimentul Zig Zag prin Dolj, din Craiova, în care se crease o energie copleșitor de mare. Aș fi zis că m-am călit de olteni, dar se pare că… nu! Oltenii din Olt nu sunt chiar atât de diferiți de cei din Dolj, pe cum se spune. În fiecare din ei se află un călușar nărăvaș, gata-gata să năvălească peste moldolteni, cum zice prietenul nostru blogger, Daniel Botea!

Moldoltenii sunt cei “semi-puri”, adică noi. :)) Adică am stat suficient de mult încât să primim atributul de “olteni”, dar pentru că nu ne-am născut și copilărit aici, am devenit moldolteni. (Jumătate din spiritul moldovean se pare că e pe ducă…)

Totuși, ce s-a întâmplat defapt la eveniment? Eu m-am retras spre cină extrem de dezamăgită de felul în care s-a desfășurat. Colegii mă încurajau pe rând:

– Bravo, Laura! A ieșit foarte bine, zice Adelina.

– Haide, tu, nu mai pune atâta la suflet! S-a terminat. Data viitoare o să fie și mai bine, zice Cosmina.

– A fost un eveniment calm, continuă Dumitru. M-am simțit bine. Chiar dacă a căzut roll-up-ul, microfonul… nu știu, am simțit că a fost o atmosferă caldă, așa…

– Să adunați aproape 30 de oameni într-un timp atât de scurt, într-un loc necunoscut vouă, e o realizare.

Cea din urmă apreciere a venit din partea lui Valentin Cristea, patronul Hotelului Sucidava din Corabia, care ne-a arătat ce înseamnă mâncarea tradițională din pește și ne-a plimbat cu șalupa pe Dunăre.

Deci, care a fost bai-ul? Spre sfârșit am înțeles, dar era deja prea târziu pentru ziua de 17 martie. Poate că acum, prin acest articol, n-o fi. Concluziile ce trebuiesc trase sunt:

Cei ce erau acolo, colaborau toți între ei? Ar putea-o face? Cum?

Sperăm ca după evenimentul Zig Zag prin Olt, mâna de oameni prezentă să fi înțeles importanța colaborării, a conexiunii dintre ei. Într-un moment din cele 3h, am încercat să bâlbâi concluzia asta și nu mi-a ieșit spectaculos. Dar am înțeles că cei prezenți, chiar făceau lucrurile să se întâmple în „ograda” lor, cu mare dăruire și pasiune. Sperăm ca de acum să se combine ogrăzile în modul cel mai benefic pentru toată lumea! 🙂

Vorba aceea: Un căluș nu se compune dintr-un singur călușar! (Defapt, nu știu dacă există o asemenea vorbă, dar mi-a venit mie pe loc.)

ev calus

Trupa de călușari din cadrul Ansamblului „Doina Oltului”. Oamenii spun că ei au pasul cel mai cutremurător și puternic dintre toți călușarii.

Da, prieteni… Uneori, și evenimentele acestea se desfășoară în zig zag… Pentru ca, într-un final (necunoscut), să se creeze un cerc, adică unitatea.

Cu speranță pentru unitate,

Laura din Zig Zag prin Romania! >:D<

p.s.: Pasul următor este… Vâlcea!

Echipa Zig Zag prin România