„Două lucruri a lăsat Dumnezeu pe pământ, de care să se bucure și bogatul, și săracul: femeia și vinul.” ne-a împărtășit domnul profesor Nicolae Giugea în deschiderea evenimentului Brânzeturi cum se cuVin, care s-a ținut la Casa Ghincea din Craiova… Oare chiar așa să fie? Citește mai departe…
***
Iată că cea de-a treia ediție a degustării de vinuri oltenești, organizată în parteneriat cu ASBO, ne-a prins și pe noi în Craiova. Și ce bine ne-a prins acest încântător eveniment. Cuvântul serii? Rafinament.
Tot evenimentul a fost un zig zag printre brânzeturi și soiuri de vin. Și ca să verificăm ipoteza domnului Giugea, haide să îți prezint, în detaliu, cele cinci asocieri servite:
- Camembert și Chardonnay sau „femeia virgină”. Regula nr. 1: Întotdeauna să apuci de piciorul paharului de vin. Aceasta îți permite să privești mai limpede culoarea și dansul vinului în timp ce iei primul contact vizual cu el.
Prima combinație a fost una foarte delicată. A povestit despre un câmp înverzit de margarete, legănându-se ușor în bătaia caldă a vântului și mângâierea suavă a soarelui. La acest peisaj se adaugă textura mătăsoasă a brânzei franțuzești Camembert, învelită cu o peliculă fină de mucegai alb, parcă dat cu talc. Însă, nimic nu ar fi această brânză, fără vinul Chardonnay, de culoare alb-gălbuie, ușor sidefiu, ca rochia unei femei inocente care se ridică în ale ei distrate piruiete pe câmpul întins de margarete…
- Bavaria Blu și Roze sau „femeia din floare-n floare”. Mmm… Joc și joacă a fost această asociere! Regula nr. 2: Primul pas e să privești vinul, în timp ce îl plimbi prin pahar. Al doilea pas este să te aproprii de el și să lași îmbrățișat de miresmele lui.
În rotirea subțire a rochiei roze din paharul cu vin, am putut zări la un prim contact vizual nuanțe violete, care denotă un vin proaspăt, în primul an de existență. Întradevăr, este vorba despre primul an, care este cel mai plin de fluturași și fulgi de păpădie. Iar în sensul acesta, contactul oflactiv a fost unul îmbietor… Îmi spunea povestea unei femei jucăușe, delicate, proaspete, cu glezne subțirele și pași dănțuitori. Te puteai lăsa ușor furat de acest flirt, dacă nu combinai vinul cu Bavaria Blu, o brânză cu aceeași foiță subțire de mucegai alb pe deasupra, la care se adaugă un gust ușor mai sărat, care o stinge un pic pe dansatoarea noastră plutitoare…
- Cașcavalul Afumat de la Delaco și Pinot Noir sau „femeia senzuală”. Combinația asta m-a dat pe spate! A fost și preferata mea, deși foarte aproape de egalitate cu femeia Roze… Regula nr. 3: Când guști pentru prima dată vinul, plimbă-l prin gură înainte să-l înghiți. Apoi, urmărește calitatea și durata senzațiilor gustative.
Niște buze roșii, senzuale și pline, umbra unei siluete… Sărutul acestui vin m-a dus cu gândul la faimosa actriță Catherine Zeta-Jones în lupta ei cu Zorro. Neobișnuit? Nu știu… Dar această combinație a avut vână, a avut pasiune și îndrăzneală… Iar cașcavalul afumat cu siguranță a îmblânzit perfect această pisică rea ce se unduiește în umbrele „noir” ale nopții…
- Grana Padano și Feteasca Neagra sau „femeia direct la țintă”. Dacă vorbim de combinații dure, aceasta este una dintre ele… Regula nr. 4: Nu rămâne doar la a degusta… Vinul se bea. Așa că bucură-te din plin de vin. Bea! Bea! Bea!
Grana Padano este o brânză sfărămicioasă, sărată și cu „greutate”… Alături de Feteasca Neagră românească, face o pereche excelentă pentru o noapte fără perdea. Aici, domnul Giugea ne-a explicat care este semnificația ciocnirii paharelor și urării „Noroc!”. În Evul Mediu, rivalii erau eliminați prin amestecarea unor otrăvuri cu vinul. Astfel că, pentru preverirea unor asemenea „incidente”, când mesenii ciocneau paharele, conținutul din ele se vărsa dintr-unul în altul. În final, toți aveau același noroc la băut, chiar și cel care ar fi pus otrava în vin. Norocul lui era dacă putea fenta schimbul de lichid, astfel încât să pară la fel ca la toți ceilalți…
- Edelpilz (brânză cu mucegai albastru) și Cabernet Sauvignon sau „femeia regină”. Există un arhetip uman numit rege/regină, adică omul stăpân pe bunurile și regatul său. Deja am ajuns la o combinație sofisticată, pompoasă chiar… Cabernet Sauvignon este regele vinurilor roșii. De aceea, alături de el poate defila doar o brânză mai grasă, cremoasă, o brânză în „toată firea”!
Regula nr. 5: Nu subestima niciodată potențialul unui vin. În același timp, ține minte: nu există cel mai bun vin. Ceea ce există e vinul care-ți place! 🙂
***
Uimitoare experiență, așa este? Noi am fost extraordinari de încântați. Pe lângă chelnerii foarte bine antrenați în arta servitului și candelabrele care reflectau prin podoabele lor rotunde de sticlă, nuanțele accentuate ale curcubeului, la sfârșitul evenimentului domnul Giugea îmi spune cu luare-aminte: „Iată! N-ai mai fi zburdat pe aici așa voioasă dacă ai fi băut o vodkă sau un whiskey.” Adevărat! Datorită combinației dintre vin și brânzeturi, simțeam doar o căldură în jurul capului și corpului. Echilibrul meu era bine, la locul lui, iar luciditatea la cote maxime. Deși credeam că o să leșin la un moment dat de la atâta vin… Iată că nu s-a întâmplat deloc așa.
Țin să mai menționez că cei care au vorbit la eveniment au fost toți profesioniști în degustarea de vinuri și experți în combinațiile brânză-vin. Astfel că, domnul prof. univ. Nicolae Giugea (vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați din România) a condimentat seara cu povestioare, glume și metafore, în timp ce oenologul Mirela Gheorghe a „tradus” impecabil povestea vinurilor. De asemenea, Alin Sintimbrean de la Dicționar Culinar a venit cu explicațiile legate de brânzeturi, iar Daniel Botea a deschis și moderat evenimentul cu naturalețe și voioșie.
Acest lucru a făcut ca seara să fie una de clasa întâi și un adevărat seminar practic pentru necunoscători. În cele 3 sau 4 ore cât a durat totul, am devenit niște zigzageri specialiști într-ale degustării. Ce zici? Crezi că ar merita să participi la un astfel de eveniment? Va urma și a patra ediție, așa că fii pe fază cu noutățile din orașul tău. Vei fi acolo? 🙂
În loc de concluzie, te salut prin una dintre vorbele domnului Giugea: „Vinul face soiul, butoiul și omul.”
Îți dorim dragoste de vin… și de femei!
Cu jovialitate,
Laura și echipa Zig Zag! 😉
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Foarte tare! Ma bucur ca v-a placut. Spor in continuare!