10679834_543890702407755_8722172751232987456_o

”-Ce vă învaţă copiii cu care lucraţi?
-Învăţăm împreună! Când ne propunem să facem un proiect, toată lumea se adaptează, inclusiv eu.
Mereu îmi fac programa şcolară în funcţie de ritmul de a înţelege al fiecărui copil şi merg după ritmul lor. Nu le impun ritmul. Şi atunci ei învaţă din plăcere. În momentul în care copilul nu mai înţelege, gata! Din momentul acela s-a rupt…când tu îi ceri mai mult decât poate să înveţe. Atunci copilul se plafonează. ”

Zig Zag prin Botosani – Hyperlapse

Unii îl numesc ”Orașul domnițelor”. Alții, îl cunosc prin cei patru titani ai culturii: Iorga, Luchian,Eminescu și Enescu. Noi, îl ținem minte prin verdeață, oameni calzi, primitori și îl numim simplu: Botoșani!

[mashshare]

ZiggY

Palatul Copiilor: Locul în care ucenicul devine un maestru

Se spune că atunci când elevul este pregătit maestrul potrivit apare.
Acum, nu este neapărat ca acesta să fie un bătrân cu barbă 🙂

La Palatul Copiilor din Botoşani elevul dornic să cunoască toate tainele unui domeniu, îşi cunoaşte maestrul. Urmează un proces de învăţare intens prin care munca alături de profesor, îl transformă pe copil. Când este capabil, acesta îi dă drumul copilului să “zboare singur”.

La cercul de informatică ce funcţionează la Palatul Copiilor se întâmplă procesul de care tocmai am vorbit. L-am cunoscut pe profesorul coordonator, chiar în timpul unei şedinţe de lucru în laborator, alături de elevii săi.

În micuţa sală de lucru, idei, planuri, veselie şi obiecte circulă tot timpul de la o persoană la alta. Profesorul şi elevii sunt o echipă care se adaptează continuu: învaţă unii de la ceilalţi.

Competiţia nu există şi nici constrângerea. Există însă responsabilitatea şi respectul nescris al elevilor faţă de maestrul lor. Ei ştiu că au aproape pe cineva mai experimentat, un prieten care le arată drumul. De aceea, caută orice ocazie ca să înveţe de la el şi să pună în practică.
Rezultatele pe care le obţin la concursuri nu sunt o întâmplare!

La Palatul Copiilor din Botoşani, elevii trec prin acest proces, conştient, alături de profesor: de la ucenic, apoi la un bun cunoscător. În final ajung la stadiul de maestru unde dau mai departe ce au învăţat. Astfel ciclul este complet iar profesorul maestru îşi îndeplineşte misiunea 🙂

Să fie oare acesta traseul pe care orice om este chemat să-l
urmeze, în domeniul său de activitate ?

Echipa Zig Zag prin România