În Tiha Bârgăului, o comună de pe valea Bârgaielor, s-a deschis primul punct gastronomic local. Este al doilea de acest fel din județul Bistrița-Năsăud, iar la nivelul țării a preluat poziția 92. Cea care deține acest punct gastronomic este Elena Rus, care va găti tradițional pentru oricine va binevoi a degusta din preparatele locului.  

Elena Rus a pregătit o sumedenie de mâncăruri prototip și am încercat să ținem și noi pasul cu felurile alese: plăcinte cu brânză, cartofi și ceapă, ciolan în sos alb, pastă de fasole caramelizată, iahnie de fasole cu murături din grădina proprie, sarmale cu păsat. Totul a fost încununat de clătitele cu lapte de pasăre. Mâncarea adevărată pe care o gătește Elena Rus e „mâncarea copilăriei voastre”. Pasiunea pentru gastronomia locală a preluat-o de la bunica sa, care a fost bucătăreasă la nunți. Pe lângă asta, mărturisește că a avut norocul să moștenească multe rețete foarte vechi ale plaiurilor bistrițene.  

Pastă de fasole cu ceapă caramelizată

Clătite cu lapte de pasăre

Punctul gastronomic local „La Elena din Deal” e un etalon bun de urmat în turism, îndeosebi pentru familiile care desfășoară activități legate de agricultură, întrucât conceptul urmează firul obișnuit al unei gospodării. 

Ce este un punct gastronomic local? 

Primul detaliu de reținut e că nu este un restaurant. E o gospodărie în care se poate lua masa, amenajată la o fermă de animale, fermă piscicolă, agricolă, pomicolă, la un fond de vânătoare, în cadrul unei pensiuni sau a unei mănăstiri. Meniul este unic și se bazează, îndeosebi, pe prepararea mâncării de tip slow food (mâncare preparată lent). Prepararea felurilor de mâncare se face cu metode pe cât posibil tradiționale. Alimentele puse pe masă sunt majoritar din producție proprie și totul se prepară în condiții de igienă desăvârșită.

 

Sarmale cu păsat

Cum ajung aici?

Dacă vrei să te răsfeți culinar La Elena din Deal, trebuie să știi că ea poate găzdui 12 persoane simultan și e necesară o programare în prealabil. Îți oferim direcții de orientare pentru a ajunge direct la poartă chiar AICI.

 

Fotografii: Ionuț Teoderașcu 

Nicoleta Felea