10646874_541552059308286_8252236698801346078_n

”Vin cu bucurie să ascult slujba la mănăstire. Rugăciunea bătrânului nostru preot îmi vindecă sufletul de grijile de zi cu zi. ”

Mănăstirea Vorona

Zig Zag prin Botosani – Hyperlapse

Unii îl numesc ”Orașul domnițelor”. Alții, îl cunosc prin cei patru titani ai culturii: Iorga, Luchian,Eminescu și Enescu. Noi, îl ținem minte prin verdeață, oameni calzi, primitori și îl numim simplu: Botoșani!

[mashshare]

ZiggY

Mănăstirea Vorona sau zicala sătenilor: “mama” Mănăstirii Sihăstria”

Fiind în trecere, prin Comuna Liteni, aflu și despre Mănăstirea Vorona. Mirarea mi-a fost mai mare când câțiva locuitori din zonă mi-au tot repetat: Măi fecior, mergi numaidecât la Mănăstirea Vorona.

Sunt îndrumat treptat pe scurtături să nu bat prea mult drum la pas, cum zic ei. Chiar dacă nu mai suntem în vremurile în care satele erau lipsite de tehnologie, remarcam liniștea satului, un sentiment straniu de plăcut, care te îndemna să mergi mai departe.
Ajung la mănăstire.

Aflu aici că acum o jumătate de secol în urmă, a fost ținta comunismului, fiind închisă și apoi reînființată ca mănăstire de maici. Asta se întâmpla după o istorie de 400 de ani în care câțiva călugări ruși au reconstruit pe actualul loc al Voronei o bisericuță din lemn.

Ceea ce imi atrage atenția într-un mod special, sunt chiar turlele mănăstirii, trei la număr. Pe turla cea mai mare este pictat un ochi, simbol al Duhului Sfânt.

Imaginea mă trimitea cu gândul la cunoaștere și la înțelepciune-lucruri aflate mereu la dispoziția noastră, dar numai cei care au dorință sinceră să le înțeleagă, le pot accesa.

Când o idee îmi străbate conștiința, altele vin ca sa o completeze. Mi-am amintit de vechiul oracol din Delphi unde oamenii mergeau des ca să afle ce le rezervă viitorul. Puțini realizau că răspunsul era chiar la nasul lor: “ Cunoaște-te pe tine însuți “ era inscripția cu litere mari, ușor de citit, de la intrarea în templu.
Oamenii treceau cu vederea acest mesaj, căutând răspunsul în afara lor.

Zâmbesc. Revin cu atenția la ochiul de pe turla mare a mănăstirii Vorona. Oare nu căuta să-mi transmită același mesaj, sub o formă ușor diferită, tipic ortodoxă ?

Înțelepciunea îți vorbește prin semne aflate peste tot. Te cheamă tot timpul să o înțelegi. Cât de deschiși suntem oare să acceptăm această provocare ?

Dacă noi acționăm pe baza a ceea ce cunoaștem atunci miza acestei provocări este o viață mai împlinită și prosperă, folosind înțelepciunea dobândită.

Echipa Zig Zag prin România