Mihai Gligan este președintele Asociației Rangerilor din România și împreună cu d-na Florina au pus bazele unui proiect care s-a finalizat prin publicarea unui album în care sunt incluse fotografii și cuvinte despre Parcul Național Retezat. Echipa Zig Zag prin România a fost prezentă la această lansare și a vorbit cu Mihai Gligan despre acest proiect. Printre zecile de autografe pe care le oferea publicului interesat, speologul ne povestea despre activitățile din proiect, munca depusă și, nu în ultimul rând, despre echipa, care a militat pentru descoperirea Retezatului.
***
După o experiență de mulți ani, vine ideea realizării unui album despre zona Retezat. Care este, de fapt, izvorul acestei idei?
Ideea albumului ne-a venit de mult timp, din decembrie. Eu sunt speolog și am colaborat de mai multe ori cu Cristian Lascu (redactor-șef – National Geographic) în vederea realizării unor albume pe mai multe locații din țară și menționez: Munții Apuseni sau diferite peșteri. După ce capeți o astfel de experiență, ai încredere că reușești să ai succes. Acum câțiva ani, am mai inițiat un proiect în legătură cu albumul Retezatului, dar nu s-a numărat printre proiectele câștigătoare. Am reluat ideea și timp de doi ani am lucrat la acest album, dar Retezatul are și mai multe de oferit, este un munte cu mult dinamism.
Dacă astăzi te duci la Bucura, vezi ceva, dacă mâine te duci la Bucura, vezi altceva.
Demersul pentru realizarea unui album este foarte complicat și necesită mult timp. Să creezi un album complex pentru Retezat, ai nevoie de aproape zece ani, ani în care să locuiești aici împreună cu echipa ta.
Echipa a fost compusă din mulți oameni – fiecare cu capriciile lui. A fost vreun membru care și-a pus echipamentul în spate și a ales să plece?
Ideea este să te bazezi pe un număr mare de oameni. Nu este un album de autor, au lucrat mulți fotografi. Poate într-o zi un fotograf se îmbolnăvește, ce faci atunci? Oprești proiectul? Ne-am înțeles și am continuat.
Fondurile acestui proiect vin din Norvegia. Au norvegienii o patimă pentru locurile noastre?
Ei doar au programe de finanțare și susțin astfel de activități. A trebuit să dovedim ce facem și cum facem. Proiectul are un început și un final. A fost scris de d-na Florina și de mine și este unul foarte complex. Cuprinde multe activități, nu doar publicarea acestui album. A fost implicată și comunitatea din zona Retezatului de Nord prin organizarea de activități: tabere, plimbări cu bicicleta, programul „Adoptă un râu”, concursul „Ajută apele Retezatului”. Oamenii sunt interesați, numai de site sunt aproape 4.000.000 de accesări. Proiectul s-a finalizat pe 30 aprilie și a avut multe rezultate: numărul de oameni care au participat activ, acest album, lucrurile benefice care s-au făcut pentru comunitate. Am avut de urmărit anumiți indicatori, fiindcă a trebuit să dovedim că desfășurăm o activitate benefică.
Cu drag de Zig Zag,
- 19 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Brâncuși și opera sa - februarie 19, 2021
- 10 unități de cazare pe care le-am testat pe timp de pandemie - noiembrie 21, 2020
- Restaurant Bran Parc, experiențe culinare lângă Castelul Bran - octombrie 28, 2020
Leave A Comment