Apăi, oameni buni, io vă invit la Pericei să înfulecați o ditamai ceapa cu slană, chiar la umbra fainului monument sălăjean! Să aveți poftă!

Regină la ea în comună

Ceapa de Pericei a devenit atât de faimoasă încât s-a ridicat un monument dedicat lucrătorilor agricoli din comuna Pericei.

IUL_1970Monumentul Cepei din Pericei

Legendele spun că ceapa se cultivă la Pericei de 700-800 de ani și că era foarte apreciată și nelipsită, în trecut, la mesele împărătești de la Viena.

Pe vremuri, ceapa era singura sursă de câștig pentru majoritatea sătenilor din Pericei, având și astăzi un rol economic destul de important.
Unul din brandurile care definesc întreg Sălajul este ceapa de Pericei, care este acum foarte răspândită și promovată.

Ceapa din Pericei a intrat în 2007  în Cartea Recordurilor, deoarece agricultorii sălăjeni au împletit o cunună din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri.
În același timp a fost dezvelit și Monumentul Cepei, care este unic în lume.

Foto - Marius AVRAM-2Cunună din 45.000 de cepe
Foto – Marius Avram

Monumentul Cepei are o înălțime de șase metri. Bulbul de ceapă aurie-arămie are o înălțime de 4,5 metri, realizat din fibră de sticlă și rășini sintetice, acoperit cu tablă de cupru bătută..

 

IUL_1974Monumentul Cepei din Peicei

Pentru locuitorii din comună, ceapa a fost și este totul. Iar ce ne-a plăcut nouă cel mai mult au fost acele figurine, jucării pe care ei le-au creat din cepe, dându-le viața. Pe timpuri, acestea erau jucăriile lor când nu puteau ieși afară din cauza vremii.

ceapa-figurine-zigzag

Haideți la joacă

zigzag-figurine ceapa

Vă pot spune că pasiunea de a cultiva ceapă s-a extins în toată comuna Pericei, iar la fiecare casă vei găsi ceapa proaspătă, plantată de mâna lor.

Monumentul se află la doar 5 km de orașul Șimleu Silvaniei în curtea Școlii Gimnaziale.

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag, Elena
Echipa Zig Zag prin România 

Echipa Zig Zag prin România