Glorie în Carei – monumental ostaşului roman

În dimineața unei zile de toamnă a anului 1959 armata română a intrat în orașul Carei și a arborat tricolorul pe Castelul Károlyi. Prin acest gest s-a marcat eliberarea ultimului bastion al rezistenței inamice, mai exact a trupelor germano-maghiare. Începând cu acest an, ziua de 25 octombrie a devenit Ziua Armatei Române.

Cinci ani mai târziu s-a dezvelit în centrul orașului Carei Monumentul Ostaşului Român- operă a renumitului sculptor Vida Geza. Lucrarea conține mai multe elemente simbolice.

Primul dintre ele este simbolul răscoalelor țărănești, reprezentat printr-un cap de țăran care inspiră demnitate și statornicie.
Un alt simbol este poarta jertfelor, cu incrustații asemănătoare celor de pe porțile maramureșene.

Simbolul reînnoirii este reprezentat printr-o femeie plantând o floare.
În cadrul monumentului ostasului roman apare și chipul unui ostaș care impresionează prin trăsăturile sale aspre și prin masivitatea sa.

Un ultim simbol din monumentul ostasului roman este un obelisc asemănător turlelor bisericilor de lemn din Maramureș, simbol al flăcării veșnice. Pe acest obelisc este înscris: „Glorie ostașilor armatei române, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei.”

[mashshare]

ZiggY

Mândrie, onoare și glorie – monumentul ostaşului român din Carei

Atunci când cineva luptă pentru libertatea și independența ta, pentru a te bucura de drepturi și pentru a fi egal cu cei din alte țări și nu subjugat lor, atunci este necesar să aduci cinste și recunoștință acelei persoane. Asta au făcut ostașii români pentru noi, unii chiar și-au dat viața. De aceea în multe orașe ale ţării găsim câte un monument dedicat ostaşului român.

Când am ajuns în Carei, imediat după ce am vizitat Castelul Károlyi am decis să mă plimb puțin prin oraș.

Când am ajuns în centru, am văzut un complex monumental făcut din piatră albă de dimensiuni impresionante. Cred că depășește 10 metri înălțime. M-am apropiat să văd ce reprezintă și am văzut ce scrie pe cel mai înalt element al monumentului. Mi-am dat seama atunci că este monumentul ostaşului român.

M-am bucurat să văd că și aici ostașii români sunt cinstiți și comemorați. Imediat am scos telefonul, am intrat pe internet și m-am documentat despre isprăvile ostașilor români în această zonă, după care mi-am continuat plimbarea.

Echipa Zig Zag prin România