O săptămână cu vreme nu prea plăcută în București, timp perfect pentru planificarea celor două luni de ședere în capitala României, moment pe care, vă spunem sincer, l-am așteptat foarte mult. Mai mult, entuziasmul ne crește la maximum deoarece, primele 30 de zile, ne sunt asigurate de partenerii noștri principali Monte Carlo Palace, care ne-au pus la dispoziție un apartament complet cu absolut tot ce avem nevoie să ne desfășurăm activitatea ceea ce pentru noi, un pic de stabilitate ne este mai mult decât benefică.

Așa că am lansat în stânga și dreapta, invitații de colaborare prin email, către muzeele principale din București și despre care ni s-a spus că nu trebuie ratate, iar răspunsurile pozitive nu au întârziat să apară. Mi-a plăcut enorm să văd că fiecare muzeu are un departament de marketing care răspunde personal la cererile noastre și ne urează bun venit în București. O practică pe care mi-aș dori să o întâlnesc cât mai des la obiectivele turistice din țară.

Am început bine, zic!

Despre dioramele biologice (reprezentarea animalelor în mediul lor natural) manieră de expunere modernă concepută de Grigore Antipa, am aflat pentru prima dată în Pitești, atunci când eram în vizită la Expoziția de Științe ale Naturii.

Tot acolo ne-au spus că în zig-zag-ul nostru prin București, neapărat să vizităm Muzeul Antipa. A trecut mai bine de un an, până ca acest lucru să se îndeplinească și iată-ne în frumoasa și ploioasa capitală, care prin vremea sa ne-a îndrumat în interiorul muzeelor sale impresionante.

Muzeul Antipa a fost primul care ne-a transmis că suntem bine-veniți să le trecem pragul, așa că asta am și făcut. Este, de departe, cel mai atractiv și fascinant muzeu pe care l-am vizitat până acum în țară. Nu degeaba este „cel mai cunoscut”,  „cel mai fascinant”, „cel mai spectaculos”, „cel mai căutat” fiind considerat perla muzeelor din București și se află printre cele frumoase muzee de istorie naturală.

Este atât de bine structurat, organizat și, în final, educativ încât nu ai cum să pleci de-acolo cu lecțiile nefăcute, cum s-ar spune. M-am bucurat să întâlnesc turiști străini din diferite țări, copiii în grupuri școlare, adolescenți și tineri de toate vârstele. Parcă eram în altă lume. La fiecare sală scoteam un Wow pentru că totul a fost captivant. Și chiar dacă fotografiile face locul mai atractiv, să știți că realitatea este mult mai promițătoare.

Un exponat impresionant este scheletul de Deinotherium gigantissimum ( „animal înfricoșător uriaș”), unul dintre cele mai mari mamifere care au trăit vreodată pe Pământ și pentru care s-au făcut 15 ani de săpături, descoperit pe teritoriul actual al județului Vaslui, în 1890.

Înrudit cu elefantul, acest mamifer era erbivor, în ciuda staturii sale uriașe, de peste 4 m înălțime, înalt cam cât o casă cu un etaj. Se hrănea cu aproximativ 400 kg de plante pe zi, adică, în medie, hrana a 40 de cai sau a 2 elefanți pe zi.

Muzeul este structurat pe trei etaje: la subsol fiind prezentată biodiversitatea României acoperind cele cinci bioregiuni ale țării: alpină, continentală, panonică, stepică și pontică, la parter este expusă fauna mondială aranjată biogeografic.

Următorul etaj găzduiește o colecție de roci şi minerale, o sală amenajată pentru insecte și scheletelor de balenă cu cocoaşă, morsă şi narval.

Zona dedicată astronomiei este la fel de impresionantă, unde poți admira o proiecţie albastră a cerului, urmată de o zonă unde este reprodus un sit arheologic cu o podea de sticlă sub care sunt amenajate fosile.

Tot la etaj se află și spațiile interactive, biroul la care a lucrat Antipa cu mai multe dintre lucrurile personale ale acestuia și bustul său.

Sunt multe secțiuni de descoperit pe care nu vreau să le înșir aici lăsând, totuși și partea de suspant și curiozitate pentru tine. 

Muzeul Națonal de Istorie Naturală „Grigore Antipa”  desfășoară numeroare expoziții temporare, eveniment și programe educative. Este mai mult decât un muzeu, aici esti printre cele mai frumoase făpturi care trăiesc și au trăit pe Pământ și revii de fiecare dată cu același drag. Asta am simțit noi și sperăm să îți placă și ție. 

Îți lăsăm și câteva informații cu privire la tarife și program.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România