Am apreciat întotdeauna muzeele interactive care încearcă mereu să atragă publicul în interiorul expozițiilor într-un mod interactiv, în special pe copii. Asta se întâmplă des la Muzeul de Științe ale Naturii Ion Borcea din Bacău, un muzeu în plină activitate diversă și complexă, care organizează activități pentru copii, săptămânal, menite să întipărească în mintea celor mici vizita la muzeu prin deprinderea de noțiuni interesante despre natură și animale.
Încă de la intrarea în muzeu un perete colorat reprezentând natura și animalele sunt menite să ghideze vizitatorul la etajul cu expozițiile permanente.
Expoziția „Păduri din România” și „Ocrotirea Naturii” scot în evidență patrimoniului natural al judetului Bacau. Expoziția „Flori din adâncurile Terrei” ascunde bogățiile minerale ale scoarței terestre fiind dotată și cu o peșteră în miniatură (suprafață 20mp).
Muzeul are în dotare un număr de peste 190.000 piese sistematizate în colecții de botanică, geologie, ihtiologie, malacologie, entomologie, herpetologie, ornitologie si paleontologie. De aici poți să îți dai seama cât de divers este acest loc.
Colecţia de fosile este compusă din 99 piese aparţinând la 82 specii extrase din diferite localităţi ale judeţului Bacău. Dintre piesele mai importante se regăsesc rinocerul fosil Aceratherium incisivum (KAUP, 1834), (Mammalia-Rhinocerotidae) recoltat de la Asău. Colecţia de geologie este alcătuită din 717 piese, majoritatea din minele de la Baia Mare. Dintre cele mai valoroase piese amintim: geoda de ametist şi florile de mină care impresionează prin formele şi culorile asociaţiilor de cristale.
Colecţia de ornitologie cuprinde piese naturalizate, balguri, cranii şi sternuri, conservă 3.069 de exemplare care aparţin unui număr de 230 de specii, reprezentativă pentru fauna Moldovei. Dintre piesele acestei colecţii se remarcă exemplarele naturalizate de: cocoş de munte , bufniţă, acvilă imperiala.
Colecţia de mamalogie conservă un număr de 265 piese reprezentative pentru fauna judeţului Bacău şi împrejurimi. Cele mai valoroase piese sunt trofeele de cerb lopătar, cerb carpatin, mistreţ, muflon, capră neagră, medaliate cu aur şi argint in competiţiile de vânătoare.
La subsol este un spatiu în care a fost amenajată o seră impresionantă cu peste 200 de specii de plante, în 1000 de ghivece, reprezentând diversitatea și frumusetea plantelor de pe mai multe continente.
La expoziția de mirodenii am aflat că o floare de șofran are trei stamine și sunt necesare 50.000-70.000 pentru a produce o jumătate de kilogram de fire de șofran uscate. Asta face ca șofranul să fie cea mai scumpă mirodenie din lume. Tot la aceasta expoziție te poți opri și poți mirosi fiecare mirodenie în parte și să vezi câte dintre ele îți sunt cunoscute.
Sunt multe de văzut și simțit în Muzeul de științe ale naturii Bacău. Ori de câte ori ai ocazia să treci pe aici oprește în Parcul Cancicov și vizitează Muzeul de științe ale naturii „Ion Borcea” Bacău.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment