Ne continuăm drumeţiile prin Şimleu Silvaniei. După vizita de la Biserica Romano-Catolică am ajuns la Muzeul Memorial al Holocaustului unde îl ascultăm pe Daniel, care ne oferă o lecţie de istorie.

În judeţul Sălaj, au mai rămas doar câțiva evrei care depun eforturi să păstreze tradiția și religia. Au existat perioade în care, în acest judeţ, au locuit peste 14.000 de evrei, cea mai mare comunitate fiind la Șimleu Silvaniei.

„Singura sinagogă rămasă în picioare din judeţul Sălaj”

Aceasta a aparţinut comunităţilor evreieşti – ortodoxe din Şimleu Silvaniei. Clădirea a fost construită la sfârşitul sec. XIX lea. Mai exact, în 1881 apar primele documente referitoare la construcţia unei sinagogi care să deservească comunitatea religioasă din oraş.

IUL_1215

O clădire cu un trecut important şi foarte multă istorie. A găzduit sub acoperişul ei, o parte din istoria Şimleului Silvaniei şi a locuitorilor sub forma unei colecţii de cărţi de rugăciune.

Cu o arhitectură deosebită ce se poate remarca încă de la primul pas spre interior, observăm balcoanele construite special pentru a avea acces femeile şi copii în timpul slujbei. Bărbaţii din comunitate erau obligaţi să participe la serviciul divin în special Vineri seara şi Sâmbătă seara, zilele de Sabat şi în marile sărbători.

IUL_1869

A funcţionat ca sinagogă până în perioada celui de-al doilea război mondial, moment în care au început să apară primele măsuri antisemite şi acţiuni de deportare.

În 1975 preluată de autorităţile locale, a fost dată în folosinţă ca depozit pentru materiale de construcţii şi produse alimentare iar din anii 80′ complet abandonată.

Din 2001 s-a luat iniţiativa de a salva această clădire din partea unei familii din Nuşfalău. Fiind supravieţuitori ai holocaustului, veneau să se roage aici. Fiul lor, medicul Alexander Hecht din New York, şi-a dorit foarte mult ca această clădire să rămână. A transformat-o în primul Muzeu Memorial al Holocaustului şi singurul, de altfel, din zona Transilvania de Nord.

Candelabrul, găzduit iniţial de o biserică din Şimleul Silvaniei, a fost readus în sinagogă iar Bimah  (locul de unde oficiază rabinul slujba religioasă) astăzi sunt îngrijite şi păstrate sub forma lor iniţială.

IUL_1853

Aron Kodesh (in ebraica, „Arca Sfântă„) este dulapul în care sunt ţinute sulurile Torei, cele mai sfinte obiecte pentru viaţa evreiească.

IUL_1865

Ştiai că …?

Sinagoga este în primul rând un spaţiu de educaţie şi socializare, mai apoi spaţiu de rugăciune.  Evreii susţin următorul aspect: contactul cu divinitatea o poţi avea în orice loc dar educaţia şi întâlnirile le poţi face doar în sinagogă.

Legile alimentare în iudasm spun să nu fierbi iedul în laptele mamei lui, astfel evreii nu combină laptele cu carnea la nicio masă iar astăzi au o conotaţie dietetică pentru că nu sunt recomandate combinarea a două proteine.

Muzeul găzduieşte o expoziţie cu fotografii şi informaţii despre toate ghetourile din Transilvania de Nord inclusiv Ghetoul de la Cehei, mărturii ale supravieţuitorilor.

În sinagogă, au loc evenimente educaţionale pentru tineri şi profesori, cei din urmă fiind cei care transmit mai departe informaţii curate şi veridice.

IUL_1850

Sinagoga poate fi vizitată între ore 10-17 de Luni până Vineri iar Sâmbăta şi Duminica de la 11-15. Noi îţi recomandăm  să o vizitezi alături de Daniel Stejeran, directorul executiv al Muzeului.

Pe Daniel, îl găseşti la Centrul de Informare Turistică din Şimleu care de altfel are şi cheile muzeului. Mai mult decât atât, el este persoana care îţi garantează un ghidaj complet prin muzeu alături de o lecţie de istorie pe măsură 🙂

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Cu drag,
Echipa Zig Zag prin Romania

Echipa Zig Zag prin România