Situat în centrul vechi al Bucureștiului acest loc a trezit multe amintiri din copilărie, dar și nostalgie. Cristian Lica, pasionat de kitsch-uri, a reușit să adune în 15 ani sute de obiecte kitschoase. Știe povestea fiecăruia în parte, de aceea acum doi ani a decis să deschidă un muzeu unde fiecare obiect să-și poată spune povestea și să fie admirat de vizitatori.

Am regăsit din copilăria mea Carpeta Răpirea din Serai, peștele de cristal de pe mileul așezat pe TV-ul cu tub, TV care avea purici sau a cărui imagini se vedeau tot timpul sacadat mai ales dacă bătea vântul afară. Punga cu pungi, mobilierul specific perioadei comuniste, telefonul cu fir, oglinda imperfectă, sacoșa de rafie dar și alte obiecte care s-au dovedit de-a lungul timpului de-a dreptul kitschoase, inutile, pentru unii sau nu, pentru alții.

Obiecte care și acum bunicii noștri le păstrează la loc de cinste (eventual, le-au pus în cutii pe care nu le vor arunca niciodată) sau care încă se mai regăsesc în casele noastre, ascunse pe undeva. Toate acestea au făcut parte din copilăria noastră, sau a prietenilor noștri, căci dacă nu am văzut la noi în casă, o rudă sau un prieten sigur le avea.  Însă, mă bucur că acum există un muzeu care să le încorporeze pe toate, iar copiii noștri vor putea vedea cu proprii ochi ce a însemnat pentru noi, de fapt, aceste lucruri.

Kitsch-ul este definit ca obiect decorativ de prost gust (asta dacă vei căuta în DEX semnificația acestui cuvânt) însă acest muzeu vrea să prezinte cultura românească, așa cum a fost ea în anii de glorie, anii de schimbare și de adaptare la tot ce a însemnat venirea Occident-ului, care avea să schimbe mentalități și percepții.

Mi-aduc și acum aminte când mama, după 10 ani de muncă în Italia, primul lucru pe care l-a făcut când a venit acasă, a fost să aducă modernul, iar asta a însemnat eliminarea a 90 la sută din kitschurile care ne ocupau spațiu în casă.

Deci nu a mai trebuit să mai spăl sâmbăta, vitrina cu bibelouri și veselă de cristal, care îmi lua oricum vreo câteva ore bune tot procesul, nu scăpam fără să rup vreun cap de bibelou sau picior de pahar, și la final să le lipesc la loc fără să-și dea seama de boacănă.

Muzeul este dispus pe două nivele și 8 categorii. Începând de la Dracula, cel mai faimos brand românesc, adesea considerat kitsch, Kitsch-ul religios, perioada comunistă, designul interior, kitsch-ul țigănesc, modern, moda pitzipoancelor și cocalarilor, Make your own kitsch unde poți dona obiecte kitsch-oase și Galeria de artă a kitschurilor. Este un muzeu unde ai voie să atingi obiectele, te poți așeza pe scaun, pat, fotoliu. Nu există restricții de acest fel. 

Din dorința noastră de a descoperi locuri mai puțin obișnuite sau știute, am vizitat Muzeului Kitsch-ului despre care ni s-a povestit că nu trebuie să îl ratăm. Iar după ce l-am vizitat, la fel vă spunem și noi! Merită!

Programul este zilnic între orele 12:00 – 22:00. Preţul unui bilet este de 30 de lei de luni până sâmbătă și 20 lei duminica. Mai multe detalii găsiți pe kitschmuseum.ro.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România