Ne plac enorm de mult locurile unice în România. Și nu doar plin simpla lor existență, ci prin toate poveștile care se învârt în jurul acestui loc ajungând să îl facă deosebit, plin de importanță și istorie. Vă spun în continuare lucruri pe care le-am aflat doar ajungând în Ploiești, un oraș care îmi inspiră multă energie și are o vibrație pozitivă.

În 1857 România a înregistrat trei recorduri mondiale care au pus țara noastră pe locuri importante în lume. În primul rând apare în statisticile internaționale ale producției de țiței oficial înregistrată de 275 de tone, la Ploiești a fost construită prima rafinărie din lume și București este primul oraș din lume iluminat public cu petrol lampant.

Având în vedere toate aceste aspecte, 100 de ani mai târziu s-a decis construirea unui muzeu al petrolului care vorbește despre povestea evoluția industriei petroliere și performanțele acesteia considerată emblemă a oraşului, locul unde are loc conservarea materialului documentar cu privire la evoluția și dezvoltarea industriei petroliere din România. Patrimoniul muzeului a crescut de la 800 piese în 1961, la peste 8.000 de exponate.

Printre acestea cele mai importante sunt cele clasate în Tezaurul patrimoniului cultural național: o hecnă (găleată mare) acționată de cal, macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România, unelte și lămpi de miner din sec. XIX lea, felinare cu petrol din București, utilaje de foraj din lemn și metal, istoricul fabricării parafinei, uleiului și benzinelor, hărți geologice, mostre mineralogice, diplome, fotografii și medalii aparținând personalităților din domeniu, toate acestea fiind reprezentate în trei încăperi diferite, una dintre ele fiind grădina din fața muzeului unde sunt prezentate diverse utilaje cu o vechime de peste 80 de ani.

Pentru mai multe detalii cu privire la tarife și program accesați adresa web a instituției.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România