Muzeul „POPA” din Târpești ne face să pășim timid în curtea plină de verdeață, împodobită cu creațiile în lemn și piatră ale lui Neculai Popa, la capătul căreia regăsim o frumoasă casă tradițională construită în anul 1867.
Accesul se face printr-o poartă monumentală, sculptată în lemn de stejar, un fel de „arbore genealogic” al familiei, care înglobează circa 23 de figuri umane, așa cum o numesc chiar ei.
M-am întâlnit la ușa muzeului cu unul dintre cei trei fii ai lui N. Popa care era ocupat cu menținerea curățeniei în camerele muzeului și imediat mi-am adus aminte că este luni, zi în care, în mod normal ar fi închise muzeele, însă nu și aici căci este vorba despre un muzeu privat. M-a primit cu zâmbet și cafea, și-am început să stăm la povești.
Tata a fost un iubitor de frumos…
Ah, ce cuvinte deosebit alese pentru a începe să vorbești despre acest loc minunat, mi-am spus în gând.
Neculai Popa s-a născut în 1919 și a prins perioada interbelică când se ținea foarte mult la satul tradițional și păstrau tradițiile de generații. Era o fire creativă și pe la vârsta de 14 ani a fost stimulat de tatăl său să urmeze școala de cântări de la Piatra Neamț. Avea ureche muzicală și îi plăcea meseria de cântăreț la biserică. La Școala de cântări l-a avut ca profesor pe Constantin Mătase, fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra Neamț, cu care făcea deseori săpături arheologice în județ.
Așa a început să cocheteze cu arheologia, lucru care l-a determinat să caute cioburi de oale și astfel a descoperit mai multe așezări neolotice. A trecut prin multe provocări de-a lungul timpului dar asta nu l-a făcut să renunțe la ceea ce îi plăcea cel mai mult.
La Târpești aveau loc săpături arheologice, moment în care s-a descoperit un gânditor asemănător cu cel de la Hamangia din Constanța. Astfel, Neculai Popa a început să realizeze mici statuete de lut și piatră copie după gânditorul, fiind remarcat de profesorii în arheologie care l-au încurajat să facă mai multe statui, de dimensiuni chiar mai mare, pentru a fi expuse în cadrul unei expoziții personale.
De atunci a început să fie invitat la diferite expoziții de artă naive, târguri pentru meșteri populari ajungând în contact cu persoane din țară sau de peste hotare interesate să îi cumpere piesele. Chiar și cu doi ani înainte să plece dintre noi a sculptat cu aceeași pasiune ca la început.
Astăzi colecția muzeală cuprinde 3000 de exponate:
- Mărturii arheologice, rezultate din săpăturile organizate de Institutul arheologic din București si Muzeul de istorie din Piatra Neamț, in localitate si alte zone învecinate.
- Colecția numismatică ce cuprinde de la piese antice, la piese actuale, românești și străine.
- Colecția de etnografie locala, ce conține obiecte utilitare, decorative si piese de port popular specifice zonei
- Colecția de icoane si obiecte de cult.
- Colecția de pictura naiva românească.
- Colecția de sculptura naivă, ce cuprinde o parte din lucrările realizate în decursul anilor de către Neculai Popa.
Din rândul artiștilor populari contemporani Neculai Popa se vădește a fi creatorul cu cele mai multe preocupări, gama pasiunilor sale trecând de la teatrul folcloric, până la sculptură în piatră și lemn.
Toate aceste colecții pot fi admirate de Luni – Duminică / 08.00 – 20.0
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment