De ce ai citi un articol despre Muzeul Porţile de Fier din Drobeta-Turnu Severin?
Ei bine…
E important să-ți cunoști strămoşii ca să poți evolua.
E important să foloseşti experienţele de viaţă şi cunoştinţele lor pentru a face alegeri mai bune.
Poate că te gândeşti că lumea nu mai are timp să cerceteze, când sunt atâtea de făcut…
Tocmai de asta e și mai important să le poți găsi adunate într-un singur loc. Ce fel de loc? Unul în care să poți „călători în timp”, fără prea mult efort, ca să găsești răspunsuri, idei şi inspiraţie.
Muzeul Porțile de Fier îți oferă această posibilitate!
Pornind de la primii oameni din Europa, mergând prin civilizația geto – dacică și până în zilele noastre, ochii-ți umblă de colo-colo, iar sufletul parcă trăiește în vremurile de demult. Și dacă tot ești lângă Dunăre, găsești aici și un acvariu ce te lasă să descoperi o mică parte a vieții de sub apă, însoțit de bogata faună și floră de pe tărâmul uscat.
Știai că…?
-edificiul a fost construit în 1926.
– Muzeul Porţile de Fier a fost inaugurat în 1972.
– Are 5 secțiuni – Științele Naturii, Artă, Istorie – Arheologie, Etnografie și Artă Populară și un laborator de restaurare – conservare;
– Clădirea muzeului e declarată monument istoric (cod MH-II-m-B-10187);
– Secția de Istorie – Arheologie e împărțită în 9 săli, astfel: sala – Preistorie (de la paleoliticul superior la prima epocă a fierului), sala 2 – Civilizația geto – dacică (din a doua epocă a fierului până în secolul I), sala 3 – Războaiele daco – romane (cucerirea Daciei de către romani), sala 4 – Drobeta antică în secolele II – III d.Hr., sala 5 – Viața spirituală la Drobeta (statuete din marmură și bronz ale zeităților romane și ale Orientului antic ajunse în Dacia), sala 6 – Istorie medievală (migrațiile, creștinismul, formarea poporului și a limbii române, formarea statelor feudale românești), sala 7 – Epoca modernă (de la revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu la 1 decembrie 1918 – Marea Unire), sala 8 – Artă feudală românească (secolele XVII – XIX) și sala 9 – Epoca contemporană (1919 – 1945, Mehedințiul interbelic).
– În urma celor două războaie, 101-102 şi 105-106 d.Hr., romanii vor cuceri regatul lui Decebal, iar Dacia va fi transformată în provincie romană. Drobeta va fi primul castru de piatră ridicat de cuceritori, în provincia Dacia romană. Lângă castru se află instalaţia de băi romane, cea mai mare construcţie de acest fel din Dacia romană.
– Secția Științele Naturii se întinde în 4 săli: sala 1 – flora și fauna terestră a Defileului Porțile de Fier, sala 2 – Băbăcăi și ruinele Golubac, sala 3 – flora și fauna specifică mediului acvatic din zona Porțile de Fier, sala 4 – aspecte legate de apariția vieții pe Pământ, dovezi din domeniul paleontologiei, originea și evoluția omului.
– Secția de Etnografie și Artă cuprinde un patrimoniu prețios și bogat, valoros din punct de vedere documentar – Omul și habitatul prezintă spațiul de locuit, Comunitatea om natură prezintă ocupațiile din mediul rural, portul popular (în special ceremonialul de nuntă), Amintiri din Ada – Kaleh, astăzi inundată de apele lacului de acumulare al barajului Hidrocentralei Porțile de Fier.
– Poți vedea și un automobil francez din anul 1904.
– La secția de Artă poți admira tablouri ale pictorilor români din secolele XIX – XX.
– Laboratorul de restaurare – conservare a fost înființat în 1980 și are în grijă patrimoniul muzeal al acestei instituții.
– Este singurul muzeu amplasat într-un adevărat parc arheologic (circa 5 ha). În arealul său se află ruinele castrului Drobeta, piciorul podului lui Traian, băile romane, amfiteatrul roman, fortificaţia poligonală feudală şi ruinele bisericii medievale.
Unde îl găseşti ?
Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți.
Adresă: strada Independeței nr. 2.
Coordonate GPS: 44.62493°N 22.666472°E.
Cum ajungi acolo?
Dacă nu ai un vehicul personal, poți ajunge la Muzeul Porţile de Fier cu un taxi sau cu autobuzul care circulă pe linia 5.
Dacă tot ai ajuns aici, află că Drobeta Turnu Severin e considerat un muzeu în aer liber datorită multitudinii de obiecte antice și ruinelor ce se găsesc aici. Pe lângă acest minunat muzeu, mai poți vedea castrul roman – chiar în curtea muzeului, podul construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian, castelul de apă, Insula Şimian, băile romane, Cetatea medievală și Biserica mitropoliei Severinului.
Ce-ar mai trebui să știi?
Din păcate, muzeul este închis acum pentru renovare! E în această stare de câţiva ani şi încă nu este un termen concret pentru data finalizării lucrărilor…
Pentru alte detalii sau nelămuriri poți lua legătura direct cu personalul de la muzeu la numărul de telefon 0252 312 177. Dacă vrei să afli mai multe despre muzeu şi istoria oraşului îţi sugerăm să vorbeşti cu Dr. Ion Stîngă (Directorul Muzeului).
Gânduri de final despre Muzeul Porţile de Fier
E un loc pe care trebuie să-l vezi! Chiar şi aşa închis cum e. Asta pentru că e fascinant să intri în contact cu cea mai veche parte din tine, să te conectezi la vremurile de demult de unde dacii și romanii ”îți șoptesc” a lor poveste și de unde poporul și limba română au luat ființă. Cum Dunărea a fost martoră la toate acestea, te lasă și ea să descoperi o parte din al său suflet bogat!
Sursa foto pentru fotografiile din interior: Dan Şalapa.
Articol scris în colaborare cu Andra Vlăjoagă, copywriter-ul nostru de nădejde din Rădăuţi! 🙂
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment