Muzeul Romanaţiului

Vii în Caracal şi vrei să-i cunoşti trecutul…Vrei să ştii ce rol a jucat în istoria Oltului şi poate a României. De unde începi ? Îţi spunem imediat.

Muzeul Romanatiului

Ce vom descoperi oare la Muzeul Romanaţiului ?

Răspunsul la întrebare l-am aflat chiar în prima zi de şedere în „oraşul minunilor”.

Îţi povesteam într-un articol trecut că în perioada interbelică Caracal era capitala Romanaţiului.

Muzeul Romanaţiului

Harta judeţului Romanaţi, stema lui şi o veche bornă kilometrică de pe vremea romanilor

Judeţul a fost desfiinţat în 1950. Totuşi în mintea caracalenilor a rămas asocierea cu el. Numele vine de la „Romanati” care înseamnă cetăţeni romani din afara Romei.

I-am descoperit valorile trecute  la Muzeul Romanaţiului. Aici timpul parcă s-a comprimat într-un singur loc. Obiecte din epoci diferite stau acum laolaltă în tăcere.

Vremea ne-a ajutat căci a fost căldură mare, mon cher 🙂

Sabin Popovici (coordonatorul muzeului) şi George Mihai ( istoric şi muzeograf) ne-au ghidat în zig zag printr-o lume de care puţini mai ştiu…

Ce am descoperit la Muzeul Romanaţiului ?

-casa de la sfârşit de secol XIX care găzduieşte muzeul i-a aparţinut lui Iancu Dobruneanu, nepotul vestitului haiduc, Iancu Jianu. Despre el îţi povestim într-un articol viitor.
-un tezaur bogat: obiecte din săpăturile arheologice de la Romula, Fărcăşele sau Slăveni, vase neolitice din cultura Vădastra sau obiecte din epoca romană.

Nu au lipsit descoperiri din epoca medievală precum şi documente, arme, uniforme din timpul revoluţiei de la 1848. Mai multe detalii despre muzeu găseşti aici sau pe ghidul muzeelor.

Muzeul Romanaţiului

 

Muzeul Romanaţiului

 

DSC_0052

E super când în preajmă ai oameni care iubesc ceea ce fac!

Te molipsesc şi pe tine cu pasiunea lor. Sabin Popovici şi George Mihai ne-au povestit despre fiecare perioadă. Au făcut-o cu răbdarea pe o care profesorul i-o acordă ucenicului începător.

Noi am ciulit urechile. Am învăţat cât de multe înveţi când eşti dispus să asculţi… De la întâmplările trecutului, proiectele curente ale muzeului, până la „brandurile” pe care le găseşti doar în Romanaţi.
Dar asta e o poveste ce o vom dezvolta într-un articol viitor.

Mai mult, am primit în dar o lucrare a domnului Mihai: Caracalul şi monumentele sale. E un album bilingv(română-engleză) cu cele mai frumoase monumente din oraş: funerare, comemorative şi dedicate eroilor.

Muzeul Romanaţiului
Nu am plecat de la muzeu fără o colecţie de fotografii şi o expoziţie permanentă de zâmbete 🙂

Să mutăm mingea în celălalt teren acum:

Ai vizitat Muzeul Romanaţiului ? Ce ţi-a plăcut cel mai mult la el? Ce lucruri ştii despre fostul judeţ Romanaţi?

Hai să facem o expoziţie, de idei 🙂

Echipa Zig Zag prin România