Ne-a îmbrățișat și ne-a ghidat la fiecare pas. Ne-a arătat că în fiecare colț ascunde o comoară ce ar merita descoperită de fiecare turist în parte, la pas. Așa am învățat că județul Sibiu este și va rămâne o destinație turistică cu un potențial imens.

De la experiențe la oameni, te invităm să îl descoperi prin ochii noștri: fotografii și articole inspirate de locurile și oamenii ce ne-au fost gazde timp 40 de zile.

Prezentul articol face parte din seria de articole Recunoscători pentru 2017 pentru că, susținem noi: Fără să fim recunoscători pentru trecut nu putem construi în viitor.

În cele ce urmează vom rezuma toate locurile vizitate de noi în Sibiu, iar dacă vei vrea să descoperi fiecare poveste în parte te invit să urmezi linkurile către articole. 🙂

1. Care e rețeta pentru o seară de explorare în orașul Sibiu? Aflăm împreună. Se ia un oraș bogat din punctul de vedere al atracțiilor turistice, alături de o echipă de tineri curioși și dornici să bifeze pe harta călătoriei lor locuri și oameni speciali.

Pentru a evita situațiile în care întorci harta pe toate părțile și străzile orașului par din ce în ce mai întortocheate, alege un ghid de turism. Alegerea noastră a fost Florin Ionescu, de la Sibiu Tour Guide, și ne-a bucurat să-i fim oaspeți vreme de două ore prin Sibiu.

2.  Dacă sunteți în Sibiu, vă spunem că expoziția de reptile, situată chiar în centru, ne-a impresionat foarte mult. Încă de la ora 10 și-a deschis ușile, iar exponatele îi așteaptă pe vizitatorii ce îi vor trece pragul săptămâna aceasta.

3. Tot în Sibiu vă propunem să mergeți la o plimbare lungă pe aleile celui mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA“ din Sibiu.
Deși puteți alege între o plimbare cu trăsura sau cu barca, la fel puteți opta pentru mersul pe jos fiindcă durează mai mult și face și piciorul frumos.

4. Ai auzit de calfele călătoare? Deși breslele au fost eliminate din piața economică în secolul XIX, din pricina revoluției industriale, tradiția unor tineri de a călători din oraș în oraș, practicând diverse activități, mai există și astăzi.

5. După inaugurarea muzeelor Louvre și British Museum, un muzeu din România pășește în top 3 primele astfel de instituții ale bătrânului continent: Muzeul Național Brukenthal.

6. S-au zvonit diverse legende pe tema Podul Minciunilor, fie cu negustori necinstiți sau cu iubirile neserioase ale tinerilor ofițeri austrieci.
Până în 1859, când a fost construit acest prim pod de fontă din România, aici exista un turn de apărare, care avea o poartă imensă și un tunel dedesubt, pe care intrau carele pentru a ajunge în centrul pieței.

7. În multitudinea de clădiri colorate pe care le ascunde Sibiul, Catedrala Evanghelică se remarcă prin contrastul dintre culoarea sobră a pereților și nuanțele vii ale acoperișului, ușor de observat.
Din dorința de a avea cel mai înalt turn al unei biserici, sașii din Sibiu au plecat spre Bistrița pentru a se inspira de la comunitatea de sași din nord. Află cum a ajuns să fie turnul bisericii din Bistrița cel mai înalt din Transilvania, aici.

8. Fie că privești curios ciondăneala dintre masculul și femela jaguar, fie că te odihnești la umbra stejarului de la intrare, bătrân de peste 600 de ani, Grădina Zoologică din Sibiu devine un spațiu care te desprinde de agitația urbană și te aduce mai aproape de simplitatea și originea vieții.

9. De la Cetatea Cisnădioara, răsăritul și apusul soarelui pot fi întâmplări miraculoase, și dacă vii în anotimpul potrivit auzi cum răsună chemarea cucului și poți vedea barza satului cum brăzdează cerul. De la baza cetății până sus, parcurgi un drum în zig-zag, iar exact când simți că ai nevoie de o pauză ești ajuns, deja, la cetate. Pe drum sunt amenajate bănci, așa că nu e nevoie să-l parcurgi dintr-o răsuflare.

10. Piatra Broaștei este o rezervație geologică naturală, protejată prin lege și este formată din calcare cretacice, vechi de peste 65 milioane de ani. Apa a săpat în stâncă de-a lungul timpului până a adus-o la forma actuală, care seamănă cu o broască.

11. Colegii noștri au urcat pe Vf. Moldoveanu (2544 m) fără măcar să știe ce îi așteaptă pe drum. Aveau o mie de motive să se întoarcă din drum, dar totuși au continuat. Până în vârf și înapoi. Două zile întregi de aventură. Cu piciorul rănit, ochii înroșiți de vânt, frig și cu trupul obosit. Atât de dispuși au fost să nu renunțe. Tu, cât de sus ești dispus să urci pentru ceea ce îți dorești?

12. Ne-am pornit cu nerăbdare într-o aventură de o zi, să vizităm Transfăgărășan și Bâlea Lac, căci auzisem o mulțime de lucruri frumoase despre ele.  Când am ajuns aproape de vârf părea că ceața a acoperit absolut orice urmă de lac sau drum. După ore întregi de așteptare ceața dispărea încetul cu încetul, iar în final ceea ce ni s-a revelat în fața ochilor ne-a tăiat respirația și ne-a lăsat cu gura cască. Experiența de sus a bătut orice articol, video sau fotografie pe care le-am văzut online cu aceste locuri minunate. Am trăit pentru a mia oară emoțiile și mândria că ne aflăm într-o țară unică și frumoasă.

13. Pentru prima dată în România, în cele 20 județe pe care le-am vizitat, singurul loc unde am putut vedea bivolii cum își fac siesta în tăurile pline cu nămol este la Bazna, stațiunea balneară din județul Sibiu.

14. Cunoscută pentru beneficiile terapeutice ale izvoarelor din zonă, comuna Bazna este o zonă preferată în rândul turiștilor de pretutindeni. O alegere ideală pentru porție mare de sănătate combinată cu experiența culturală, mai ales dacă transportul între sate se face cu o căruță turistică.
În turnul bisericii evanghelice din sat se mai păstrează și astăzi trei clopote din secolele XIV, printre puţinele rămase din acea perioadă.

15. Castelul de Lut Valea Zanelor, o dorință din copilărie a devenit realitate pentru Vasile Razvan, proprietarul acestui loc de poveste. Perseverența, dorința și încurajarea celor dragi l-au ajutat foarte mult. Astăzi, se bucură din suflet când vede în fața ochilor proiectul la care a visat și care nu a fost deloc ușor de finalizat.

16. Construită din cărămidă tradițională lucrată după metode din secolul al VIIlea, conacul Apafi își are începuturile încă de acum câteva secole în urmă.

17. Satul Rășinari este o splendoare dimineața la ora 5, cu o forță și splendoare de nedescris, așa cum numai el știe să o facă. Căci tot la zi ajunge și cea mai lungă noapte.

18. Despre prosperitatea comunității de armeni din Dumbrăveni, Sibiu ne reamintește Biserica Armenească, situată chiar în centrul orașului. Primii armeni au venit în zonă începând cu anul 1671 fiind gospodari şi negustori iscusiți. A fost epoca marii dezvoltări a oraşului cu înființărea unei şcoli, un tribunal, penitenciar şi o catedrală armenească.

19. O sută optzeci de păpuși îmbrăcate în straie de sărbătoare te așteaptă să le calci pragul la Muzeul Casa cu Păpuși din Agnita, în Țara Hârtibaciului. Noi îți spunem că e cea mai bună cale să afli tradițiile și obiceiurile din zonă.

20. De 55 de ani, domnul Trif din Alțâna face cojoace. A început la 13 ani și a învățat de la unul dintre vechii cojocari ai satului. Obiceiul s-a păstrat în familie, pentru că Aurelian Trif a devenit ginerele profesorului și a căpătat numele de ”Ultimul cojocar din Țara Hârtibaciului”.

21. Țiglăria de la Apoș este la 35 kilometri de Mediaș, pe drumul spre Sibiu. Pare un sat în care timpul s-a cam oprit în loc, dar aici se păstrează un meșteșug pe cale de dispariție în zilele noastre: facerea țiglelor.

22. În Țara Hârtibaciului, la aproape 4 kilometri de Agnita, vei găsi un indicator pe care scrie: ”Călătorule, nu uita, tocmai ai trecut prin centrul țării!”. E semnul de la intrarea în Dealu Frumos, satul cu o poveste unică.

23. Unul din românii care au urcat pe Everest este din Sibiu. Fane Teodor Tulpan are o poveste de viață frumoasă și vorbește despre experiența de pe munte ca despre cel mai drag lucru din viața lui. Ne-a lăsat în dar, un interviu de poveste și ne-a plăcut mult când ne-a spus cu ochi sclipitori: ”Noi, oamenii, urcăm toți pe câte un munte. Chiar dacă unii sunt din piatră sau doar în minte.”

Frumusețea Sibiului nu poate fi exprimată câteva articole și pentru că județul a fost la înălțime, în fiecare zi, am încercat să adunăm cele mai importante informații despre județul transilvănean și am imortalizat peisaje și chipuri reprezentative, toate pentru a vi le oferi vouă.

Mulțumim partenerilor noștri care au făcut posibilă toată călătoria prin acest județ și colecția noastră de articole le regăsești pe blog,iar albumul foto pe Facebook. Un teaser video al județului te așteaptă aici. Dacă treci prin aeroportul din Sibiu te invităm să achiziționezi un suvenir pentru cei dragi și să afli mai multe despre brandul care promovează România (Art and Craft).

Cu drag de călătorii te invit să îl redescoperi așa cum este el, primitor și încântător.

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România