Monumentul închinat împărătesei Sissi şi Biserica Romano-Catolică.

Zig Zag prin Oraviţa premierelor continuă 🙂

Din “cartea” de poveşti a orăşelului bănăţean am răsfoit încă două file: Monumentul închinat împărătesei Sissi şi Biserica Romano-Catolică.

Ambele ne-au vorbit, în felul lor, despre o fărâmă din  istoria acestor meleaguri dar în acelaşi timp ne-au lăsat cu o poveste, o curiozitate despre care merită să afli!

Unde le găseşti?

-în Piaţa Unirii la nr. 3 se află Biserica Romano-Catolică cu hramul “Înălţarea Sfintei Cruci”

-în curtea bisericii, mai exact în Parcul Nemţesc se află un monument de piatră dedicat împărătesei austriece Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută sub numele de Sissi.

Ştiai că ?

-“plămânul lui Sissi” cum îi spun orăviţenii este unicul monument dedicat împărătesei din provinciile româneşti integrate imperiului până în 1918.

-povestea conform căreia monumentul ar fi o reprezentare a plămânului lui Sissi rămâne totuşi o poveste! Adevărul l-am descoperit cu un pic de documentare şi binenţeles, cu ajutorul domnului Ionel Bota, istoricul şi directorul Teatrului Vechi Mihai Eminescu. E un om extraordinar, preocupat de promovarea valorilor orăviţene 🙂

Monumentul are de fapt forma unei frunze de stejar. Formele ondulate de pe margine s-au deteriorat cu timpul.

Cum a apărut ?

Oamenii i-au spus plămânul lui Sissi, pentru că împărăteasa venea adesea la Marila, aproape de Oraviţa. Motivul real era tratamentul pentru boala de plămâni de care suferea. Oficial, acest lucru era ţinut în secret pentru că nu o astfel de veste despre soţia împăratului nu “dădea bine” pentru public 🙂

Povestea tragică…

Pe 10 septembrie 1898, Sissi a fost înjunghiată de italianul Luigi Lucheni iar curtea imperială austriacă era în doliu.

Un an mai târziu, un grup de pietrari din Oraviţa şi Maidan ridicau în Marila,la cererea StEG, un monument în memoria ei. Acesta era o frunză de stejar aşezată între patru brazi lângă fostul canton “La Lup”. O plăcuţă de bronz inscripţionată în limba maghiară a fost amplasată pe monument. În traducere textul înseamnă: „Spre amintirea admiraţiei stăruitoare şi milostive a crăiesei Elisabeta s-a aşezat acest monument de către oficialităţile StEG în anul 1899”.

-monumentul s-a pierdut în mrejele timpului. Prin anii ’20 placa comemorativă a fost distrusă. Cu greu s-a realizat refacerea lui, process ce l-a adus în forma de plămân.

Monumentul închinat împărătesei Sissi şi Biserica Romano-Catolică.

-din iniţiativa lui Ionel Bota şi Ioan Crăiniceanu, preşedintele asociaţiei de prietenie România-Austra monumentul a fost restaurat şi aşezat în Parcul Nemţesc din faţa Bisericii. Placa memorială e din marmură iar textul, în română şi germană, este altul decât cel original, pe ideea de a reflecta mai bine ce s-a întâmplat de fapt: „ÎN AMINTIREA ÎMPĂRĂTESEI ELISABETA (SISI), PENTRU DRAGOSTEA ŞI ATAŞAMENTUL EI FAŢĂ DE ACESTE LOCURI, A FOST RIDICAT MONUMENTUL LA MARILA ÎN ANUL 1899, ŞI REAŞEZAT LA ORAVIŢA LA ANUL 2004”

În germană sună astfel: ZUR ERINNRUNG AN KAISERIN ELISABETH’S (SISI), LIEBE UND VERBUNDENHEIT AND DIESER GEGEND WURDE DIESES DENKMAL IN MARILA IM JAHRE 1899, ERRICHTET UND WIEDERAUFGESTELLT IN ORAVITZA IM JAHRE 2004”.

-biserica romano-catolică de lângă monument este o amintire a stăpânirii austriece în zonă. Coloniştii aduşi din  zona Tirol au construit o biserică de lemn în Kreuzwiese sau  Poiana Crucii din Oraviţa în 1718. Din nefericire turcii au ars-o. Actuala biserică a început să fie construită în acelaşi an.

-la sfinţirea bisericii în 1722, Împăratul Carol al-lea a dăruit o bucată din lemnul lui Iisus Hristos, adus direct din Ierusalim. Darul se păstrează şi astăzi în biserică!

Informaţii utile:

-noi am inclus cele două obiective într-un tur de neuitat al Oraviţei de o zi. Pe lista noastră s-au mai aflat: Lacul Mare, Teatrul Vechi, Muzeul Monetăriei Imperiale, Farmacia montanistică şi Primăria.

-persoane de contact: Ionel Bota şi Cristian Ghinea. Ei sunt cei mai în măsură să îţi povestească despre biserică şi monument. Fără probleme, îţ vor spune foarte multe despre Oraviţa şi împrejurimile sale.

Când vii prin Caraş-Severin, merită să îţi rupi puţin din timp ca să vizitezi oraşul premierelor. Noi am făcut-o şi a meritat! Din plin 🙂

Dar tu? Ce locuri de neuitat din judeţul Caraş-Severin ai vizitat ? Care ţi-a plăcut cel mai mult?

Echipa Zig Zag prin România