Am ajuns la magazinul de vânătoare a lui Viorel Cristea care urma să ne fie ghid în expediția noastră pe Dunăre spre Păcuiul lui Soare, împreună cu fiul lui de 10 ani.
Viorel cunoaște foarte bine zona și ne-a pregătit dinainte cu echipament și informații. Iubește tot ce înseamnă vânătoare, pescuit și fluturi. La magazin are sute de exemplare de fluturi adunate în zeci de ani. Și-ar dori să înființeze un muzeu cu toate exponatele care astăzi își fac loc în magazinul lui de pe Bld. Republicii nr. 32.
Păcuiul lui Soare. Un nume atât de ambiguu. M-a fascinat denumirea dar și faptul că se ajunge doar cu barca, fiind o insulă cu biodiversitate și sălbăticie în toată splendoarea lor.
Pasionat de ecologie, iubește mult natura și suferă când omul nu lasă curat în urma lui. Recunoaște animalele de la distanță și îți spune imediat toate caracteristicile lor. Vara vine des împreună cu familia la scăldat chiar pe Insula Păcuiul lui Soare.
Deși vremea părea să nu fie prietenoasă când ne-am pornit la drum, în momentul în care am pășit în barcă, soarele și-a scos razele dintre nori, așa că toată ziua am avut noroc de vreme călduroasă și ideală pentru fotografii.
În drumul nostru am oprit la un lac format în mijlocul unei păduri. Fascinantă imagine! Am fi stat ore în șir doar să privim!
Am văzut plantații de vie sălbatică din care îmi imaginez că ar ieși un vin care ar înnebuni toți turiștii.
Fiului lui Viorel a redat spre libertate o broască țestoasă dobrogeană…
Și între timp am admirat din drona Insula Șoimului care poate fi observată și de pe dealuri.
Am continuat spre Păcuiul lui Soare, ochi și urechi fiind la tot ce ne povestea Viorel. Acest loc pare să aibă denumire de pământ sacru. Îți vine să te descalți când cobori pe nisipul fin al insulei.
Ostrov este localitatea constănțeană, aproape de Păcui ceea ce face să ajungi destul de repede în acest loc și de pe meleaguri dobrogene, fiind la granița dintre Călărași și Constanța.
Acest loc este unul dintre locurile importante din arealul sud-est European, deoarece găzduiește ruinele Cetății Bizantine care prin sec al IV, și-a încetat existența din cauza schimbării cursului Dunării.
Anafoarele (curenții care se formează pe Dunăre) sunt mult mai puternici atunci când treci peste cetate cu barca. Mare parte din Cetate fiind scufundată în apă.
Poarta de Est a cetății este încă vizibilă și dacă ar fi să îți imaginezi această cetate a fost o lucrare monumentală pentru vremurile respective. A fost construită după 971 în urma războiului bizantin și a avut un rol comercial foarte mare.
Plimbarea prin pădure îți va scoate în evidență diferite ziduri și urme ale cetății, mai vizibile sau care abia se disting. Cu puțin noroc, pășim spre debarcaderul care, datorită nivelului scăzut al apei, ni s-a afișat în fața noastră ca o splendoare, sub raze de soare.
Natura și-a intrat în drepturi pe acest pământ și pe oriunde pășești sunt diferite plante sau arbore mai rar întâlnite. Cu siguranță, de-a lungul timpului aici s-au descoperit obiecte cu o incărcătură istorică imensă. Cetatea este cel mai important aşezământ din secolul IX, ca mărime şi importanţă arheologică. Cu un potențial imens de turism internațional.
Cunoscătorii spun că este nevoie de o deviere a Dunării, în faţa insulei pentru a desface şenalul navigabil astfel încât spaţiul să fie protejat cu un dig pentru a întrerupe eroziunea şi, astfel, să poată fi vizitat în orice anotimp.
Localnicii au dezvoltat legende despre acest cum ar fi că înainte a existat o biserică veche care avea o cupolă de aur și care a fost scufundată în aur ceea ce face ca acest loc să fie o comoară.
Dacă vrei să vii aici, alege să îți petreci o zi întreagă sau chiar să înoptezi. Fie că alegi să pescuiești, să admiri natura sau să te scalzi în apele calde ale Dunării acest loc îți va intra direct la suflet. Viorel se ocupă cu organizarea, în grup, de astfel de expediții unde poți să rămâi și peste noapte. Îți lăsăm aici datele lui de contact pentru detalii: 0744825490.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment