Pe una dintre cele mai vechi artere ale capitalei, Calea Victoriei, se află Palatul Cantacuzino sau Casa cu lei, actual Muzeul Național George Enescu, una dintre cele mai cunoscute case ale vechiului București.

Construit la începutul secolului XX, în stil occidental, de-a lungul timpului, aici, și-au pus amprenta cei mai faimoși maeștri de la arhitectul Ioan D. Berindei și pictorii G. D. Mirea, Nicolae Vermont până la Costin Petrescu şi Arthur Verona.

Faţada atrage privirele prin bogăţia decoraţiei sculpturale și deasupra intrării, frontonul circular este prevăzut cu stema princiară a Cantacuzinilor, iar interiorul este remarcant și impunător.

Căsătorit cu Maria Rosetti Tescanu, care provinea dintr-o veche familie de moldoveni boieri, aceasta se căsătorește cu marele compozitor George Enescu, după moartea prințului și devine marea lui iubire.

Maria donează imobilul statului român, cu scopul înfiinţării muzeului dedicat memoriei compozitorului. Astfel, din 1956, aici funcţionează Casa Memorială „George Enescu”unde sunt păstrate obiecte personale ale maestrului şi ale soţiei lui, mărturii de o valoare memorială unică.

Cei doi aveau să locuiască în anexa palatului, care se afla în spatele clădirii, construită inițial pentru administrație și care astăzi devine Muzeul Memorial George Enescu (momentan nevizitabilă din cauza renovărilor).

Expoziția permanentă a muzeului este organizată în trei săli și prezintă cronologic manuscrise, fotografii, partituri ale lucrărilor enesciene, decoraţii, busturi, desene, diplome, instrumente muzicale – două piane, dar și vioara pe care Enescu a primit-o cadou la vârsta de 4 ani.

Ochelarii, un costum de scenă (frac), precum și costumul de membru al Academiei Române (frac, sabie și bicorn), prețioase cadouri primite cu ocazia unor concerte în străinătate sunt doar o parte dintre obiectele personale ale maestrului expuse în muzeu.

Mai pot fi văzute documente legate de activitatea muzicianului, lângă pian, masca mortuară şi mulajul mâinilor artistului. În ultima sală, o vitrină întreagă conține decorații românești și străine primite de George Enescu.

Palatul era recunoscut în Bucureşti prin eleganța balurilor pe care Mihail Cantacuzino împreună cu soţia sa Maruca le organizau și la care George Enescu participa în mod obişnuit.

Cu drag de călătorii te invit să pășești în Palatul Cantacuzino, în lumea aristrocației, a maestrului George Enescu și a conexiunilor acestuia cu, marea lui iubire Maruca.

P.S. Dacă sunteți în căutare de hotel în București, vă recomandăm partenerul nostru principal Monte Carlo Palace Room & Suites, care oferă o varietate de posibilități de cazare după toate gusturile: studio spațios și luminos, apartamente cu una sau două camere, camere single sau dublă. Toate cu facilități de 4 stele, mic-dejun, acces facil la obiective turistice, aeroport sau mall. Mai multe detalii pe site.

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România