Dacă ne-ar întreba cineva, de câte ori ne-am făcut şi desfăcut bagajele, nu am putea să răspundem în cifre exacte. A devenit deja un obicei să ne mutăm dintr-un ţinut în altul şi devenim din ce în ce mai dornici să locuim într-o zonă nouă.

Fie că vorbim de sat sau oraş, pentru noi nu mai primează condiţiile de cazare, deoarece vrem să descoperim cât mai multe în judeţul Bistriţa Năsăud. Personal, aş fi în stare să dorm şi în cort.

Însă, cine şi-ar dori să doarmă în cort, când Dracula te poate găzdui sub pelerina lui?

Pasul Tihuţa

Mă amuza gândul că voi dormi în Hotel Castel Dracula gândindu-mă că poate fac cei de la recepţie vreo glumă şi îl bagă în dulap la mine în cameră. Şi, nu glumesc când spun că, la un moment dat, am văzut o pelerină roşie miscându-se pe la recepţie. Nimic de speriat doar că mintea mea a cam exagerat. 🙂

Castelul este elementul prin care Bram Stoker a legat acţiunea romanului său de meleagurile bistriţene.

Pasul Tihuţa

Când am ajuns la Pasul Tihuţa era deja seară, ne-am cazat la Castel, am socializat cu personalul hotelului şi bineînţeles că am întrebat de Dracula. Ni s-a răspuns cu un zâmbet misterios că este în camera lui şi poate fi vizitat doar cu lumânarea. În gândul meu:  Mulţumesc, dar poate mă întâlnesc dimineaţa la mic dejun cu el.

Pasul Tihuţa

Într-o seară mi-am luat inima în dinţi şi l-am vizitat, bineînţeles că nu m-am desprins de mâna lui Marian pe toată durata vizitei. Despre cum a decurs totul în camera secretă nu voi povesti prea multe deoarece fiecare întâlnire cu Dracula e unică şi … secretă. Dar asta nu mă opreşte să vă arăt cam cum arată Dracula, asta ca să îl recunoaşteţi dacă intenţionaţi să veniţi la Castel.

Pasul Tihuţa

                                               Dracula: „Vrei să auzi povestea mea…?”

„Baronul Alexandru Misiuga, a fost cel care a pus pe hârtie primele schiţe ale castelului meu, şi a avut din start scopul de a atrage turiştii care se aflau în căutarea mea, cel mai cunoscut personaj.

După ce intră în posesia romanului, îl citeşte pe nerăsuflate şi în baza descrierilor face o schiţă cu care merge la Ministerul Turismului din acea vreme. La doar trei luni proiectul este aprobat, cu mici modificări iar în 1983, după o muncă de 6 ani, castelul meu este în picioare şi-şi primeşte primii clienţi. Hotel Castel Dracula est acume inclus în circuitele turistice şi se bucură de notorietate atât la nivel naţional cât şi internaţional.”

Prima dimineaţă la Castel

Pasul Tihuţa

Nu ştim sigur ce face Dracula dimineaţa însă Pasul Tihuţa (sau Borgo Pass aşa cum e menţionat în romanul Dracula al lui Bram Stokerde) de la primele ore ale zilei oferă peisaje mirifice care te îndeamnă să te ridici din pat, imediat!

După cafeaua de dimineaţa am pornit la pas prin Tihuţa. Era vremea numai bună de fotografiat.

Pasul Tihuţa

Drumul care leagă Ardealul de Moldova este modern şi cu asfalt iar noi l-am străbătut de cel puţin patru ori pe zi. Împăratul habsburg Iosif al II-lea, la cea de-a doua vizită făcută în Ardeal, îşi exprimă dorinţa de a realiza acest drum cu intenţia de a lega cele două zone aşa că atunci când parcurgi drumul nu sugerează, nicio clipă, că ar data tocmai din 1780.

Interesant! Primii oameni care au locuit în localitatea Piatra Fântânele au fost chiar muncitorii de pe Valea Bârgăului care au muncit la realizarea acestui drum.

Pasul Tihuţa

De la castel se poate observa Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”….

Pasul Tihuţa

…şi o cruce cu o înălţime de 30 de metri, care veghează din localitatea Piatra Fântânele încă din anul 2010.

De aici, Iulian şi Elena au realizat fotografiile cu peisajele pe care le oferă Pasul Tihuţa iar la final „am încercat” să încununăm prezenţa noastră cu o fotografie de grup.

Vântul bătea atât de tare încât părul fetelor era în toate părţile, Marian ocupat cu un apel important şi Iulian, ca de obicei, a reuşit să nu apară deloc în poză. Am zis că nu o facem publică, dar m-am gândit mai bine…de ce nu? :))

Vă salută cu drag,

Echipa  Zig Zag prin Romania

Articol scris de Cosmina

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Echipa Zig Zag prin România