Dintotdeauna, dar mai ales de când am experimentat pandemia, căutăm locuri mai retrase, amplasate cât mai aproape de natură. Și am găsit un loc, pe numele său Pensiunea Almaș, chiar în Moldova, la doar două ore cu mașina de Iași.
Pensiunea Almaș poartă numele satului de care aparține și se află în punctul în care pădurea îmbrățișează satul. E situată la 15 km de orașul Piatra Neamț. La câteva minute de mers pe jos se află și Mănăstirea Almaș, locul de la care a pornit așezarea rurală cu acest nume, Almaș.
Oferta de cazare
Unitatea de cazare își găzduiește oaspeții în 11 camere (duble, triple și apartamente), foarte spațioase și cu lumină naturală din plin pe tot parcursul zilei. Capacitatea totală de cazare este de 35 de persoane. Indiferent de latura clădirii în care te afli, sigur vei avea ca priveliște o bucată de pădure sau un petic de pământ verde care să te bucure că ai ajuns în zona aceasta. Pensiunea dispune de 2 camere duble, 5 camere triple și 4 apartamente a câte 4 locuri de cazare.
Grădină și piscină
Noi am fost profund încântați de grădina imensă, cu spații de luat masa în aer liber. Pe lângă acestea, în grădină mai sunt leagăne pentru copii și șezlonguri, alături de un spațiu de joacă foarte colorat, al căror picturi au fost realizate de tineri artiști (în fotografie, sunt pictate scene inspirate din poveștile lui Creangă). O altă zonă pentru copii, dar în interior de această dată, se află la subsolul clădirii.
Cu siguranță, magnetul șederii noastre la Pensiunea Almaș rămâne piscina în aer liber, mai ales pentru faptul că vine la pachet cu o priveliște splendidă către munte. Parcă nimic nu te mai interesează când prinzi apusul soarelui din piscină, asta după ce ți-ai petrecut câteva ore în acest loc care te deconectează. Sunt șezlonguri destule, un bar la dispoziție, iar bucătăria e deschisă pentru poftele celor care se distrează la piscină. Aproape de închidere, pe când temperatura aerului avea în jur de 20 de grade, am încheiat ziua refugiindu-ne în piscină, în apa care măsura 27 de grade.
Poale-n brâu ca în Moldova
Am încercat ciorba rădăuțeană, pe cea de pui și de perișoare, am gustat din tochitura de porc cu brânză și ou, din salatele și pieptul de pui gătit șnițele, ca la mama acasă. Pentru că avem renume de gurmanzi (și nu vrem a-l pierde), n-am putut să nu încercăm papanașii cu dulceață de căpșuni sau poalele-n brâu abia scoase din cuptor. Am fost întâmpinați de o echipă foarte amabilă, zâmbitoare și săritoare, iar poftele noastre împlinitu-s-au întotdeauna. Masa poate fi servită atât în restaurantul pensiunii, dar și în spațiile amenajate din grădină.
Pe urmele lui Sadoveanu
Se pare că Mihail Sadoveanu ar fi cutreierat meleagurile din jurul pensiunii chiar pe când lucra la romanul Baltagul. Și călugării de la mănăstirea Almaș își amintesc cu nostalgie această poveste. Mihail Sadoveanu s-ar fi retras în zona Almaș după ce călătorise în Munții Stânișoarei, lucrând astfel la opera sa. De altfel, zona Neamțului îi era un loc drag, scriitorul stingându-se din viață chiar la Vânători-Neamț.
Dacă ajungi cu mașina la Pensiunea Almaș, trebuie să știi că parcarea este gratuită și e păzită. În plus, sunt puse la dispoziție câteva biciclete pentru drumeții montane, ca să explorezi împrejurimile.
Îți oferim 7 motive să rămâi în Neamț
Ne-a bucurat să găsim o oază de relaxare la doar două ore de Iași și, cu siguranță, pensiunea e o opțiune bună dacă vrei să ajungi în Moldova. Noi îți aducem câteva motive de rămas mai multă vreme în zonă:
Mănăstirea Almaș – 350 m distanță
Lacul Cuejdel – 20 de km distanță, unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România
Satul monahale Agapia și Văratec – 39 și 33 de km distanță, un simbol al zonei cunoscute drept „Athosul României”
Sătucul de hobbiți „Valea celor 12” – 9 km distanță
Parcul Natural Vânători-Neamț – 58 de km distanță; Aici poți merge pe trasee de aproximativ 2 ore, cu mașina de teren sau pe jos, pentru a vedea zimbri aflați în semilibertate, libertate sau captivitate, însoțit de un ranger care știe locurile și mișcările animalelor
Casa Memorială Ion Creangă din Humulești – 37 de km distanță; Este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turistic al județului Neamț. Casa a fost construită în jurul anilor 1830 și e un etalon excelent pentru a arăta tinerei generații condițiile în care trăiau românii acum aproape două secole.
Cetatea Neamț – 40 km distanță; Se află la aproape 500 m altitudine și este un punct de belvedere excelent asupra Ozanei. În vremuri non-pandemice, vara se organizează și Zilele Cetății Neamț, un eveniment cu parade medievale, concerte în aer liber, târg al micilor producători din zonă, al meșterilor populari etc.
________________________________________________________________
Fotografii realizate de Ionuț Teoderașcu.
- 3 cazări faine din România unde să petreci de Revelion | Recomandat de Zig Zag prin România - noiembrie 10, 2021
- Crăciun în România | 4 opțiuni de cazare pentru sărbători de poveste - noiembrie 8, 2021
- Familia Vlădoi | Cazare și tururi de cramă cu degustare la 15 km de Constanța - august 18, 2021
Superba descriere a pensiunii Almas . Un loc deosebit, cu oameni minunati,care nu te vor dezamagi niciodata. Cinste lor!