În teorie aparține de orașul Sighetu Marmației, dar se află într-un un peisaj de la sat, chiar la formarea râului Șugău. Pensiunea Doina se află la poalele muntelui, acolo unde „terapia” cu triluri de păsări și zgomotul apelor curgătoare îți vor ghida vacanța. Acest loc se învârte în jurul unui om cu o energie formidabilă, Doina. A început să se implice în turism acum 21 de ani, punând umărul la multe proiecte de promovare a valorilor locale și la activități ecologice și de voluntariat. E o femeie cu un zâmbet uriaș, care te cuprinde într-o îmbrățișare sinceră și se bucură că ai ales să îi fii oaspete în locul pe care l-a creat de-a lungul acestor ani. 

Pensiunea Doina are 8 camere structurate pe două clădiri. Toate sunt amenajate în stil rustic, cu bun gust și multă lumină. Depinzând de camere, acestea pot avea baia proprie sau în afara camerei. Conexiunea la internet este foarte bună, iar tarifele de cazare pot fi consultate aici.   

O ședere la Pensiunea Doina nu se rezumă doar la camera pensiunii. Cu siguranță, cine alege acest loc vine pentru energie, pentru ospitalitatea fără limite, pentru bucatele delicioase preparate de bucătărese și pentru activitățile din jurul unității.   

Restaurantul e o cameră  restrânsă, dar deschisă, care dă spre bucătărie. Oaspeții pot vedea parțial ce se întâmplă pe plita din bucătărie. Îți fură privirea coșulețele de ceapă și borcanele cu murăturile puse toamna trecută. Și-apoi te-mbie un miros de mâncare autentică: Prăjitura cu brânză și bezea, ciorba de pui cu smântână, gogoșile pufoase cu lapte de vacă și pâinea neagră de casă. Pita cu mălai, deși pare a fi un desert în toată regula, merge excelent alături de sărmăluțele în foi de varză și cârnăciori. 

Detalii prețioase

Fiindcă nimerim într-o perioadă de ger, sunt -12*C, cerem un ceai să ne putem încălzi la gura sobei. Și ne impresionează că suntem serviți, nu cu ceai la plic, achiziționat de la magazin. Ci cu un amestec de plante de câmp adunate vara trecută, uscate și pregătite pentru infuzie.  Și că veni vorba de atenția la detalii, amintim și de vesela în care ne sunt servite felurile de mâncare. Sunt vase de lut, cu modele populare, inscripționate cu numele pensiunii.   

Pe când vremea va fi mai blândă cu natura, la pensiune se vor organiza cu și pentru oaspeți mese câmpenești, plimbări cu căruța pe ulițele satului, pregătirea de miel și porc la proțap, foc de tabără, vizite la meșteri populari din sat, excursii pe munte alături de ghid montan. Tot vara, în curte, se amenajează și terasa, iar locul de grătar, vatra pentru prăjeli și foișorul vor fi puse toate pe roate. Apreciem enorm inițiativa Doinei de a conserva atmosfera locului prin înființarea unui loc ca acesta. Ne despărțim cu greu de peisaj, de bunătatea nesfârșită a gazdelor noastre, de bucatele cu care ne-au fermecat. Pentru toate amintirile pe care ni le-am făcut aici și pentru plăcintele cu brânză și mărar, ne vom întoarce cu siguranță!

Pentru a descoperi Maramureșul în detaliu, îți mai recomandăm:

1. o vizită în atelierul ceramistului Daniel Leș, Baia Sprie – 50 km distanță

2. o vizită la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetul Marmației – 26 km distanță

3. o sesiune de schi (în sezon), pe pârtia de la Cavnic – 51 km distanță

4. Cimitirul Vesel, Săpânța – 46 km distanță

5. Cascada Cailor, Borșa – 106 km distanță

6. Mânăstirea Bârsana, Bârsana – 20 km distanță

7. Lacul Albastru, Baia Sprie – 35 km distanță

8. Mânăstirea Peri, Săpânța – 26 km distanță (ar avea cea mai înaltă biserică de lemn din lume, 75m înălțime)    

9. Muzeul Satului Maramureșean – 7 km distanță

Abonează-te la Zig Zag prin România

* indicates required
 
Abonându-vă vă dați acordul ca Asociația Zig Zag prin România să vă contacteze și/sau să vă trimită noutăți pe e-mail.
 
Vă puteți dezabona în orice moment făcând click pe link-ul din subsolul e-mailurilor noastre.
 
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Nicoleta Felea