Odată ajuns cu Mocănița de la Sovata la Câmpu Cetății, ai să vezi o mașină mare, militară, cu multe locuri în spate. Lângă ea, cel mai probabil, va fi și un domn cu chipiu și cu o cămașă kaki. Parcă ai coborât din tren și ai ajuns în război. Dar e o invitație la Safari.

Domnul cu chipiul are o voce caldă și se prezintă repede, Attila. Ne invită la o tură de safari prin Munții Gurghiului, cu mașina lui militară, și imediat suntem sus, în singurul Hanomag ajuns la RAR-ul din România.

Safari la Campu Cetatii

Attila pune mult suflet în ceea ce ne povestește. Cum a luat naștere ideea de safari? El e pasionat de mașinile militare (ne-am dat seama de asta din primul moment în care l-am văzut), iar timp de 20 de ani a avut un vis: să își cumpere, într-o zi, o mașină ca din armată. Apoi, într-o săptămână, s-a întâmplat minunea. În curtea lui Attila din Câmpu Cetății au ajuns două mașini militare, un Hanomag și un Mercedes Unimog.

Le-a recondiționat, le-a făcut să poată fi utilizate în siguranță, dar apoi și-a dat seama că degeaba și-a îndeplinit visul dacă mașinile militare stau doar în garaj. Așa i-a venit ideea de safari prin zona pe care o știe ca în palmă, Munții Gurghiului. Astăzi are 3 mașini cu care poate acoperi transportul a 47 de persoane.

Odată urcați în spatele mașinii lui Attila, am ajuns pe un drum prin pădure, pe care parcă nu te mai săturai să o privești. Gazda ne-a dat asigurări că nu o să facem off-road extrem, dar după 10 minute de plimbare pe drumul forestier, Attila a făcut stânga și mașina începea să urce un deal pe care ai fi avut probleme să îl urci și pe jos.

După un drum de câțiva kilometri, am ajuns la Lacul cu Anini. Are aceeași structură cu cea a Lacului Roșu de la Cheile Bicazului, doar că nu i se acordă atenție și este în pericol să se colmateze. La Lacul cu Anini am avut o întâlnire la care nu ne așteptam. Acolo am găsit o familie de egrete, care s-au adaptat mediului din munții Gurghiului.

Liniștea de la Lacul cu Anini nu poate fi descrisă în cuvinte. Ea trebuie doar simțită. Iar o plimbare cu una dintre mașinile lui Attila e perfectă pentru a simți locurile de pe dealurile din jurul satului Câmpu Cetății. Attila reușește să îmbine pasiunea cu adrenalina și liniștea într-un mod inedit în România.

Merită remarcat faptul că Munții Gurghiului sunt de origine vulcanică. Aici se poate vedea destul de clar modul în care natura s-a adaptat de-a lungul timpului. În imaginea de mai jos este chiar o urmă vulcanică.

Pentru că a reușit să își urmărească visul și să îl transforme în ceva inedit și util pentru turiști, noi îl felicităm pe Attila și încercăm să vă convingem să încercați, măcar o dată, o plimbare cu safari la Câmpu Cetății.

 

Îți mulțumesc că m-ai citit.

Sergiu,

de la Zig Zag 

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Echipa Zig Zag prin România