De la drumul principal care leagă Budești de Ocna Șugatag, facem stânga printr-o poartă sculptată în stil moroșenesc și mergem câțiva kilometri. Asta ca să putem păși în Breb, unul dintre cele mai pitorești sate ale țării. Acolo unde străzile încă sunt ulițe, iar sătenii sunt mulțumiți de acest aspect. Tot aici, duminica, aceștia se îmbracă în straie populare și merg la slujbă. Oriunde ai privi, ești copleșit de peisaj. Dar noi mergem undeva la înălțime, chiar aproape de pădure, la Poiana Creasta Cocoșului. 

Complexul oferă servicii de cazare în cinci case de vacanță tradiționale. Cea mai veche dintre case este Floarea Soarelui, care are peste o sută de ani. Căsuțele au structuri diferite și poartă nume de flori:

Casa Trifoi – capacitate 6 persoane (3 dormitoare, 2 băi și sufragerie)

Casa Mac – capacitate 6 persoane (3 dormitoare, 2 băi, bucătărie și sufragerie)

Casa Floarea Soarelui – capacitate 6 persoane (2 dormitoare, 2 băi, bucătărie și sufragerie)

Casa Păpădie – capacitate 6 persoane (3 dormitoare, 2 băi și sufragerie)

Casa Floare de nu mă uita – capacitate 9 persoane (3 dormitoare, 3 băi, bucătărie și sufragerie)

„-Bună dimineața!

-Bună să vă fie viața!”

Așa ne răsfăța constant doamna Maria care ne aducea toate bunătățile la fiecare oră a mesei, transformându-ne în niște nepoți cu acte-n regulă. Dimineața intuia ora la care ne trezeam și ne aducea cafeaua. Apoi ne surprindea cu un platou tradițional pe care își făceau loc bucatele locale: slănină și carne afumată, ouă, pâine cu ou (deliciul copilăriei noastre), legume și brânzeturi. Am gustat din tot ce ne-a gătit: prăjitură cu mere, brânzoaice, clătite cu gem de căpșuni. Ne-am pierdut noi în deserturi, dar să știți că am savurat o zdravănă ciorbă cu păstăi și afumătură și-un piure cu șnițele, fiindcă am poftit tare și gazda noastră ne-a făcut pe plac. 

Am prins două anotimpuri la Poiana Creasta Cocoșului: prima zi a fost semi-primăvară, iar seara ne-a surprins. Gradele-au scăzut mult și ploaia s-a transformat în zăpadă care a acoperit tot terenul pensiunii. Ne-am plimbat mult pe aleile pietruite, am fotografiat gâștele gălăgioase, găinile din ogradă, ne-am apropiat și de ponei, de țarcul cu oi și căprițe, dar și de cel al câinilor. 

Indiferent de perioada în care vii la Poiana, portofoliul de activități este unul foarte bogat. La Poiana Creasta Cocoșului se fac focuri de tabără și gazdele gătesc împreună cu oaspeții în curte, se organizează vizite la meșterii populari din sat care încă mai șlefuiesc tradiții de demult, gospodinele de la bucătărie se oferă să-i învețe pe cei neștiutori să plămădească o pită sau chiar cozonac, iar la cerere un ghid de turism poate fi alături de voi în aventura maramureșană. 

Un sejur la Poiana Creasta Cocoșului devine o experiență fructuoasă: explorează viața la țară, dar în confort, fac cunoștință cu animăluțele din fermă, cu bucatele cu care oamenii locului au crescut, cu activitățile câmpului și mai apoi descoperă frumusețile care se găsesc în Breb. 

Pentru a descoperi Maramureșul în detaliu, îți mai recomandăm:

1. o vizită la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetul Marmației – 28 km distanță

2. o sesiune de schi (în sezon), pe pârtia de la Cavnic – 17 km distanță

3. Cimitirul Vesel, Săpânța – 44 km distanță

4. Cascada Cailor, Borșa – 111 km distanță

5. Mânăstirea Bârsana, Bârsana – 26 km distanță

6. o vizită în atelierul ceramistului Daniel Leș, Baia Sprie – 40 km distanță

7. Lacul Albastru, Baia Sprie – 41 km distanță

8. Mânăstirea Peri, Săpânța – 44 km distanță (ar avea cea mai înaltă biserică de lemn din lume, 75m înălțime)

9. Muzeul Satului Maramureșean – 25 km distanță

Nicoleta Felea