Cu toţii ne amintim de excursiile la muzeu, din perioada şcolii, este? 😀 Entuziasmul era sub 0 grade Celsius pentru cei mai mulţi dintre noi. Bucuria de a fi scăpat de la ore ne îndemna, totuşi, să privim optimişti către ieşirea educativă. Dar odată ajunşi acolo, ne lua cu căscat, durere de picioare, foame, plictiseală, pierderea atenţiei.
Da, ştim! Părerea generală despre muzee este că sunt plictisitoare. Totuşi, noi am făcut o listă care să îţi schimbe această percepţie la 180 de grade. Cum aşa? Zig Zag prin Hunedoara a scos la suprafaţă o serie de muzee despre care merită să afli. Sunt diferite! Sunt atipice! Te vor uimi, te vor face să râzi sau te vor provoca intelectual. Unele sunt create de acelaşi om care-ţi va fi şi ghid la muzeu.
Iar dacă tot nu te-am convins după ce ai parcurs articolul, înseamnă că e musai să mergi la faţa locului şi să experimentezi chiar tu originalitatea şi creativitatea acestor obiective turistice atipice. Eşti pregătit? Îţi prezentăm, 10+1 muzee interactive din judeţul Hunedoara!
1. Muzeul instalatorului român (Petroşani)
Muzeul Instalatorului Român înseamnă viaţa cotidiană de pe Valea Jiului, creativitate, Rene Magritte, Matiz cu roţi, artă contemporană, umor, ironie, caricatură şi înţelepciune. Afli mai multe aici.
2. Muzeul momârlanului (Petroşani)
În satele din Valea Jiului vei auzi de momârlani, urmaşii dacilor. Obiceiurile şi tradiţiile momârlanilor se păstrează chiar şi în ziua de astăzi. Muzeul Momârlanului din Petroşani îţi oferă indicii despre cine sunt şi ce moştenire au lăsat momârlanii, României. Afli mai multe aici.
3. Casa I.D. Sîrbu (Petrila)
O căsuţă interactivă din Petrila, găzduieşte poveştile şi obiectele lui Ion Desideriu Sârbu, un reprezentant de seamă al literaturii de sertar. Afli mai multe aici.
4. Muzeul mamei (Petrila)
Muzeul mamei sau Mother’s Museum este unic în România şi Europa. Mai există doar unul de acest gen în lume, la New York. Afli mai multe aici.
5. Centrul Pompadoo (Petrila)
Când o mină din Petrila se închide unii plâng; alţii, o fac centru cultural – Centrul Pompadou. Afli mai multe aici.
6. Legendarium (Ulpia Traiana Sarmizegetusa)
Legendarium ne-a elucidat brandul Ţării Haţegului: „unde legendele trăiesc”. Afli mai multe aici.
7. Muzeul satului Haţegan (Peşteana)
Muzeul Satului Haţegan este un muzeu privat, fără taxă de intrare. Afli mai multe aici.
8. Căsuţa Vulcanilor (Densuş)
Acum 72 de milioane de ani, Ţara Haţegului era o insulă tropicală cu vulcani şi dinozauri. Ştii cum arătau vulcanii de pe Insula Haţegului şi cum a evoluat viaţa? La Căsuţa Vulcanilor vei primi răspunsurile! Afli mai multe aici.
9. Centrul de Ştiinţă şi Artă sau Muzeul dinozaurilor (General Berthelot)
Centrul găzduiește o reconstrucție Zalmoxis robustus și o colecție de fosile în care își fac locul trei cuiburi originale de ouă de dinozaur. Aici își are casa un dinozaur – Magyarosaurus dacus, înalt de trei metri şi lung de şapte metri. Afli mai multe aici.
10. Muzeul Ţării Haţegului (Haţeg)
„Ce-o să vedeți aici, este creația dânsului. Adică el a adunat și lucrat anumite exponate din lemn. Eu trebuie să vă spun, fiindcă dânsul este modest și nu spune”, ne-a mărturisit Cristian, ghidul nostru. Afli mai multe aici.
10+1. Castelul Corvinilor (Hunedoara)
Castelul Corvinilor este plasat în topul destinațiilor de basm din Europa, fiind transformat în muzeu. Mai multe în curând, aici.
***
Te-am convins? 🙂
Unde ai vrea să mergi prima dată? 😀
***
Poftă de viaţă şi de călătorii să ai,
Echipa Zig Zag prin România!
Foto: Oancia Iulian
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment