Pe drumul ce leagă stațiunea Cavnic de Ocna Șugatag, ne oprim chiar la intrarea în comuna Budești. Conform planurilor noastre, ne vom odihni și ne vom bucura de gazdele noastre de la pensiune, dar și de atmosfera vieții de la sat. Alegerea noastră pentru aceste zile este pensiunea Soare-n Maramures.

Prima întâlnire cu Maramureșul pare mai degrabă desprinsă dintr-un poem bacovian cu ploaie și ceață. Dar vă povestim cum am găsit noi Soarele-n Maramures. Rețeta e simplă: gazde extrem de ospitaliere, mese îmbelșugate și multă relaxare. Doamna Mărioara are o energie grozavă și ne-a întâmpinat cu multă bucurie, un platou tradițional cu produse locale, însoțit de o horincă și pâine abia scoasă din cuptor. N-am „scăpat” fără să gustăm din sărmăluțe (servite în Maramureș cu cârnați alături), din gogoși pufoase, pâine cu ou și ciorbă. Iar asta a fost doar o mică parte din răsfățul culinar la care am participat pe timpul șederii noastre. 

În ceea ce privește partea de cazare, Soare-n Maramures oferă două variante: 

1. Pensiunea cu opt camere de tip single, double, family și family plus;

2. Căsuța Family, o căsuță tradițională din lemn; se află separat, tot în curtea pensiunii și este compartimentată astfel: două camere cu câte un pat matrimonial și unul single, două băi și un salon.

Relaxarea la ea acasă

Noi am experimentat cazarea în camerele pensiunii și am fost plăcut impresionați de stilul în care au fost decorate. Canapeaua veselă din majoritatea camerelor cucerește pe oricine. Și în mod sigur nu scapă nefotografiată de vreun oaspete. Tot ambientul îți oferă o stare de bine, te „desprinzi” treptat de ceea ce ai lăsat acasă, iar punctul central devine relaxarea. Pentru cei care vor doar să își mute locul din care lucrează, e de asemenea o alternativă foarte bună. Camerele au birou și conexiune bună la internet.

O vacanță la Soare-n Maramures mai înseamnă și relaxare în jacuzzi interior sau în ciubărul cu apă sărată din exterior (apa este adusă de la Ocna Șugatag și are beneficii pentru sănătate). Pe când gradele în termometre vor mai crește, gazdele vor pregăti și piscina exterioară. În cazul în care vii alături de copii, trebuie să știi că există și spațiu de joacă pentru aceștia.

Turism de actualitate

Soare-n Maramureș vine în completarea unui turism nou care se clădește în zonă: cel bazat pe experiențe autentice. Oaspeții care aleg să vină în Budești trebuie să experimenteze din atmosfera rurală a Maramureșului. În sezonul cald, se organizează vizite la meșteri populari din sat, plimbări în satul vecin Breb, trasee de drumeție pe Creasta Cocoșului din Munții Gutâi și plimbări la stână pentru un balmoș direct de la sursă. Toate aceste activități îi includ și pe localnici. Ei sunt mai mult decât bucuroși să-și aducă contribuția pentru a arăta călătorilor frumusețea Maramureșului. Bucătăresele pregătesc mâncarea cu materie primă de la oamenii din sat, iar deviza lor referitoare la acest aspect este: „Nu vrem să mai plece la lucru în străinătate, când Maramureșu’ îi un loc așa luminos”. 

Ne declarăm, din nou, fermecați de gazdele noastre primitoare, de experiența de cazare pe care am avut-o la Soare-n Maramureș, însă călătorului îi șade bine cu drumul. Ne luăm traista și pornim să explorăm în continuare alte locuri ale regiunii.

Pentru a descoperi Maramureșul în detaliu, îți mai recomandăm:

1. o vizită în atelierul ceramistului Daniel Leș, Baia Sprie – 34 km distanță

2. o vizită la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetul Marmației – 28 km distanță

3. o sesiune de schi (în sezon), pe pârtia de la Cavnic -10 km distanță

4. Cimitirul Vesel, Săpânța – 46 km distanță

5. Cascada Cailor, Borșa – 109 km distanță

6. Mânăstirea Bârsana, Bârsana – 25 km distanță

7. Lacul Albastru, Baia Sprie – 35 km distanță

8. Mânăstirea Peri, Săpânța – 46 km distanță (ar avea cea mai înaltă biserică de lemn din lume, 75m înălțime)

9. Muzeul Satului Maramureșean, Sighetu Marmației – 25 km distanță

Abonează-te la Zig Zag prin România

* indicates required
 
Abonându-vă vă dați acordul ca Asociația Zig Zag prin România să vă contacteze și/sau să vă trimită noutăți pe e-mail.
 
Vă puteți dezabona în orice moment făcând click pe link-ul din subsolul e-mailurilor noastre.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Nicoleta Felea