10646680_537146266415532_262824499833676204_n1

„De fiecare dată când vin în această sălbăticie, mă simt mai bine ca la mare.”
Lacul Stânca Costeşti

Zig Zag prin Botosani – Hyperlapse

Unii îl numesc ”Orașul domnițelor”. Alții, îl cunosc prin cei patru titani ai culturii: Iorga, Luchian,Eminescu și Enescu. Noi, îl ținem minte prin verdeață, oameni calzi, primitori și îl numim simplu: Botoșani!

[mashshare]

ZiggY

Lacul Stânca Costești: o frumusețe naturală la granița cu Basarabia

Când am ajuns la Stânca Costești, acest lac imens care leagă poporul de la care învăț și sora lui mai mare care se numește Basarabia, amintiri multe m-au năpădit.

Ca orice povestaş, lacul de la Stânca Costești are povestea lui.

Pe fundul lacului trăiesc acei pești numiți moruni. Trăiesc foarte mult. Sunt atât de mari încât pot înghiți un om. Cam așa au simțit nişte scafandri care au dat nas în nas cu morunii de pe fundul lacului de la Stânca Costești.
Stau şi mă gândesc…

Oare ce ne-ar spune morunii lacului Stânca Costești dacă ar vorbi?

De pe o stâncă mă arunc în apa tulbure. Apoi ies la suprafață. Iar mă urc pe stâncă şi iar sar. Din acea apă mă uitam către baraj care este cel mai mare baraj natural din zona Moldovei. Tot din apă mă uit la podul care face legătura cu Basarabia.

Şi mă gândesc din nou…oare ce ar spune morunii dacă ar putea vorbi?

Nu m-am întâlnit cu ei dar pot spune că am înotat printre ei.

Pot spune că oamenii din Botoșani iubesc legendele şi conviețuiesc armonios cu viețuitoarele. De aceea, lacul de la Stânca Costești este populat şi este considerat litoralul moldovenilor.

Acum așteaptă să fie îngrijit şi amenajat iar morunii ar putea povesti multe fiindcă aici au făcut baie și basarabenii şi moldovenii. Au făcut baie şi Mihai Eminescu şi Grigore Vieru, Nicolae Iorga şi Nicolae Dabija, Ştefan Luchian şi Grigore Ureche.

Oare ce ne-ar spune morunii dacă ar putea vorbi?

Echipa Zig Zag prin România