În faţa omului de rând, Wesselenyi Miklos, ține mâna stângă, blând şi părintește, pe umărul acestuia. Ciobanul, respectuos dar nu servil, are o privire deosebit de expresivă. Exact acea privire, pe care o întâlneşti doar în ochii oamenilor simpli de la ţară care știu să aprecieze un ”om al binelui”.
Statuia din centrul Zalăului îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós – fiul și pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lângă Jibou. Din 1902 în aceeaşi formă intactă.
Sunt personaje emblematice pentru spiritul timpurilor de atunci și sunt unite printr-un singur ideal: libertatea umană. Prin construirea ei s-a dorit să se sublinieze relaţia foarte apropiată dintre nobil şi iobagii săi iar gestul baronului este unul de ridicare a poporului la nivelul nobililor.
Baronul Wesselenyi Miklos, unul din liderii revoluţiei paşoptiste, deşi orb şi bolnav, a împroprietărit ţăranii cu bucata de pământ pe care o munceau, deşi nicio lege nu îl obliga să facă asta. El a luptat de-a lungul timpului pentru egalitatea între naţionalităţi, a susţinut financiar şcoala din localitate şi a construit prima grădiniţă din ţară. A dat startul primei şcoli agricole unde tinerii aveau posibilitatea să înveţe să se gospodărească în stil occidental.
Locuitorii şi trecătorii au interpretat statuia în nenumărate feluri iar una dintre ele este redată mai jos:
Baronul: Da’ unde ţi-s oile, bade?” Baciul Samson: „Iaca or plecat să-şi coate un măgar”
Unde este localizată?
Se află în faţa clădirii Transilvania despre care poţi citi mai multe în articolul scris de noi, aici. Statuia este localizată pe Google Maps mai jos. 🙂
Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea
Cu drag,
Echipa Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment